HALAMAN SANTAI

Khamis, 31 Disember 2009

Ibu Bapa, Pihak Sekolah Perlu Waspada Gelombang Kedua H1N1

BERNAMA


KUALA LUMPUR: Sekolah dan ibu bapa merupakan pihak terpenting yang perlu sentiasa berwaspada dalam berdepan dengan gelombang kedua wabak Influenza A(H1N1) apabila sesi baru persekolahan dibuka semula Ahad dan Isnin ini, kata Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Hasan Abdul Rahman.

Beliau berkata ini kerana jika tiada persiapan dibuat bagi menghadapi kedatangan gelombang kedua itu, tidak mustahil ia akan membawa kesan yang lebih berbahaya kepada orang ramai.

Katanya ibu bapa perlu sentiasa memantau kesihatan anak-anak mereka dan bertindak segera dengan menghantar mereka ke hospital sekiranya didapati mereka mengalami simptom gejala serupa influenza (ILI).

"Begitu juga dengan pihak sekolah, jika didapati ada pelajar yang mengalamisindrom serupa, guru-guru perlu bertindak segera dengan mengasingkan merekasebelum mereka mendapat rawatan di hospital," katanya kepada pemberita selepasmerasmikan program "Kembali Ke Sekolah: Bersedia dan Berwaspada" di sini, hariini.Dr Hasan berkata selain itu, langkah-langkah pencegahan yang diumumkansebelum ini bagi menghindar jangkitan influenza itu seperti tidak terlalu kerapberada di kawasan sesak, menutup mulut semasa bersin, tidak berkongsi saputangan dengan orang lain juga perlu terus diamalkan orang ramai.

"Jangan ambil mudah akan jangkitan daripada penyakit ini...walaupun pada masa ini statistik menunjukkan penurunan kadar jangkitan dalam masyarakat kita, tetapi kita harus berwaspada dengan gelombang kedua yang boleh datang pada bila-bila masa sahaja," katanya.

Selain itu, kata Dr Hasan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakanbahawa pandemik H1N1 dijangka berakhir sekitar 2012 memandangkan tahap bahayapenyakit ini masih kekal pada tahap enam iaitu tahap paling bahaya.

"Keadaan ini ada benarnya memandangkan pada masa kini jangkitan H1N1 dilihat masih aktif terutama di negera-negara beriklim sederhana di Hemisfera Utara.

"Jadi orang ramai, sekali lagi diingatkan agar terus berwaspada jika ada melawat negara berkenaan dan pastikan anda terus berjumpa doktor jika ada simptom ILI sekembalinya mereka ke negara ini," katanya.

Dalam program itu, anjuran bersama antara Kementerian Kesihatan dan syarikatLam Soon Edible Oil Sdn Bhd, sebanyak 15 sekolah di Lembah Klang akan dibekalkandengan cecair pencuci tangan Antabax manakala cecair pembasmi kuman segeraAntabax akan dibekalkan selama sebulan di kawasan tumpuan ramai di sekolahseperti kantin, dewan perhimpunan dan perpustakaan.

Antara sekolah yang mendapat bekalan itu termasuk Sekolah Kebangsaan SeriAnggerik, SK Putrajaya Presint 8(1), SK Putrajaya Presint 9(1) dan (2), SK TamanMegah, SK Seri Tasik, SK Pengkalan Tentera Darat dan SK Sentul 1.

Sementara itu, Pengurus Pemasaran Lam Soon Edible Oil Sdn Bhd Carmen Foo berkata program itu disasarkan kepada murid-murid sekolah memandangkan mereka antara golongan yang mudah dijangkiti penyakit itu.

"Kami memilih untuk melancarkan program ini di sekolah rendah kerana merasakan kanak-kanak berisiko tinggi untuk mendapat penyakit ini, mereka memerlukan peringatan yang berulang kali dan belum lagi sedar akan kesan jangkitan penyakit ini terhadap mereka.

"Justeru dengan program seperti ini sekurang-kurangnya kami dapat menjalankan tanggungjawab sosial kami dalam membantu kerajaan mengurangkan risiko penularan wabak influenza A (H1N1) terhadap kanak-kanak dan pada masa sama dapat mendidik mereka bagaimana untuk menjaga kebersihan diri dengan lebih teliti," katanya.

Tiada ulasan: