HALAMAN SANTAI

Khamis, 31 Disember 2009

JHEAIK jelas sebab tidak serbu Dr Rosli

BERNAMA


Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) tidak boleh menyerbu atau menangkap pasangan yang diperintah tinggal berasingan jika tidak mendapat arahan bertulis daripada Mahkamah Syariah, kata Ketua Penolong Pengarahnya (Penguatkuasaan) Mohd Abdul Aziz Mohd Noor.

"Jadi tidak timbul soal kami sengaja melengah-lengahkan untuk bertindak terhadap mana-mana pasangan yang didapati melanggar perintah mahkamah supaya bermufarakah," katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai dakwaan bapa mentua kepada bekas ketua penerangan Pemuda PAS Kelantan, Dr Rosli Allani Abdul Kader, yang kesal dengan tindakan JHEAIK yang memandang ringan terhadap laporannya supaya bertindak menahan anak dan menantunya itu yang didakwa tinggal bersama walaupun diperintah oleh Mahkamah Syariah supaya tinggal berasingan kerana kesahihan perkahwinan mereka diragui.

Mohd Noor Che Man, 58, gagal menahan anaknya Ilyani, 30, dan Rosli llani, 35, ketika pasangan itu meninggalkan rumah sewa pasangan itu di Lorong Masjid Mustaqim, Telipot, di Kota Bharu pada 10 pagi semalam.

"Saya pelik dengan tugas JHEAIK, mereka sepatutnya bertindak kelmarin lagi untuk menahan pasangan ini kerana Mahkamah Syariah telah mengeluarkan waran mufarakah sejak 9 Nov lalu," kata Mohd Noor.

Bagaimanapun, Mohd Abdul Aziz menjelaskan, pihaknya hanya akan mengambil tindakan berdasarkan undang-undang dan peraturan jabatan negeri ini tanpa mengikut telunjuk mana-mana pihak yang tidak berkenaan.

Katanya, beliau sengaja mengarahkan kakitangannya supaya tidak membuat serbuan dan penggeledahan kediaman Rosli Allani kerana mahkamah belum mengeluarkan perintah itu secara bertulis kepada bahagian penguatkuasaan JHEAIK untuk mengambil tindakan terhadap pasangan terbabit.

"Ini kerana ia bukan kes serbuan dan penggeledahan biasa sebagaimana mana kes pasangan yang disyaki berkhalwat atau bersekedudukan secara haram di mana waran tangkap atau geledah boleh diperolehi dari hakim mahkamah bila-bila masa walaupun di luar waktu pejabat," katanya.

Tiada ulasan: