HALAMAN SANTAI

Ahad, 30 Oktober 2016

Belanjawan Selangor tak sebesar pusat, tapi impak besar

OLEH NAZLI IBRAHIM


SHAH ALAM: Walaupun belanjawan keseluruhan Kerajaan Negeri Selangor tidak sebesar belanjawan Kerajaan Persekutuan, namun setiap program dijalankan mampu memberi impak tinggi terhadap rakyat negeri itu.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar, Dato’ Iskandar Abdul Samad berkata, Kerajaan Negeri berjaya memastikan setiap sen wang dibelanjakan tidak membazir malah diguna dengan berhemah.

“Saya berharap rakyat dapat lihat walaupun Kerajaan Negeri mempunyai bajet yang lebih kecil daripada Kerajaan Persekutuan tetapi kita menggunakan setiap sen untuk manfaat rakyat dan tidak dibazirkan.

“Kalau nak dibandingkan Belanjawan Selangor dengan Belanjawan Persekutuan, belanjawan kita kecil tetapi beri impak besar,” kata Iskandar ketika dihubungi SelangorKini di sini, hari ini.

Jelasnya, pembaziran, ketirisan dan amalan rasuah berleluasa dalam sesebuah kerajaan seperti Kerajaan Barisan Nasional (BN) menjadi antara punca utama menyebabkan perbelanjaan sesebuah kerajaan menjadi tinggi tetapi hanya memberi manfaat kecil kepada rakyat.

Katanya, hal ini dapat dilihat apabila dana kerajaan dibiayai rakyat dibiarkan mengalir masuk ke poket kroni tertentu sekaligus merugikan negara.-nR-


Tiada ulasan: