HALAMAN SANTAI

Selasa, 25 Oktober 2016

Bung minta KPN tangkap Maria Chin

Oleh Manzaidi Mohd Amin


Bung Mokhtar Radin
Bung Mokhtar Radin
 
 
Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar diminta bertegas dengan kumpulan Bersih 5, terutama yang melakukan provokasi ‘pengebumian’ terhadap isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
 
Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin berkata, perbuatan Bersih 5 semakin biadab dan teramat melampau apabila melibatkan Rosmah dalam kempen himpunan haram mereka pada November ini.
 
Katanya, sampai sekarang polis tidak memanggil Pengerusi Bersih 5, Maria Chin Abdullah berikutan kejadian itu.
 
Minggu lalu, viral gambar Rosmah yang dikatakan disunting pihak tertentu seolah peserta demonstrasi Bersih membuat upacara pengebumian ke atas isteri Perdana Menteri itu sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.
 
Menurut Bung, peserta demonstrasi Bersih akan hilang arah apabila mereka berarak beramai-ramai di jalan raya dan ada antaranya sanggup melakukan perbuatan biadab.
 
"Masa berarak mereka hilang arah.. mereka sapu gambar isteri Perdana Menteri dengan penyapu dan lakukan seperti dalam upacara pengebumian. Ini perbuatan yang sungguh biadab.
 
"Apa dosa Rosmah? Dia merampas harta awamkah? Dia mengacau rumah tangan orangkah? Saya minta Maria Chin bertanggungjawab dalam perkara ini dan kepada pihak berkuasa, ambil tindakan ke atas Pengerusi Bersih ini," katanya di Parlimen hari ini.
 
Bung berkata, Ketua Polis Negara harus melihat semula rakaman video berkenaan dari awal sampai akhir dan mengambil tindakan pada laporan-laporan polis yang dibuat.
 
Menjawab pertanyaan Datuk Ngeh Koo Ham (DAP-Beruas) setuju atau tidak Ketua Baju Merah, Datuk Jamal Md. Yunus juga perlu diambil tindakan, Bung dengan tegas berkata, tidak kira siapa sahaja jika melanggar undang-undang perlu diambil tindakan.
 
"Mana-mana kumpulan, sama ada merah ke, hijau ke, biru ke atau hijau ke, kalau langgar undang-undang, tangkap dia," katanya. - MalaysiaGazette
 
 

Tiada ulasan: