HALAMAN SANTAI

Jumaat, 28 Oktober 2016

Muhyiddin, Husni, Shafie buktikan mereka pemimpin tidak berintegiriti

Oleh Shuhaniza Said
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Sikap beberapa bekas menteri yang mendedahkan rahsia kerajaan dan mempersoalkan sesuatu keputusan berkaitan kerajaan ketika sudah tidak bergelar anggota kabinet memberi gambaran mereka bukan pemimpin yang mempunyai integriti.
 
Seorang penganalisis politik, Prof Datuk Dr Ramlah Adam berkata, sikap pemimpin seperti ini boleh diinterpretasikan sebagai berpura-pura demi agenda peribadi masing-masing. 
 
"Adakah selama ini mereka berpura-pura? Dulu membuat keputusan bersama yang lain (kerajaan), tapi bila dah keluar daripada kerajaan, ia (keputusan) seperti satu kesalahan pula. Bagi saya mereka tak ikhlas.
 
"Adakah sekarang ini mereka lebih benar daripada dahulu? Atau mereka ada agenda tertentu untuk kepentingan mereka bagi mempengaruhi rakyat dengan cerita-cerita di bawah OSA. Jadi, integriti mereka yang kita persoalkan sekarang," katanya kepada Antarapos.
 
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan bekas anggota Kabinet Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah yang mempersoal beberapa keputusan kerajaan terutama mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB) ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2017.
 
Dalam pada itu, Ramlah turut menyokong Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang menyatakan ketiga-tiga pemimpin itu mungkin menghadapi tindakan perundangan di atas perbuatan berkenaan.  
 
Tambah Ramlah, adalah sesuatu yang tidak wajar untuk seseorang pemimpin mengingkari sumpah yang telah diikrarkan untuk tidak menzahirkan kepada umum berkenaan maklumat ketika menjawat jawatan dalam Kabinet.
 
"Kalau dulu mereka mengatakan (kerajaan) betul dan sekarang salah, kalau mereka bekerjasama dengan anda, mereka akan kata anda betul, tapi bila keluar kerjasama, mereka boleh katakan anda salah.
 
"Selama mana rakyat mahu ditipu dengan permainan ini? Kita hendakkan orang yang ada integriti, yang ikhlas berjuang. Tapi nampak sangat mereka berjuang untuk kepentingan mereka sendiri," demikian kata Pengarah Pusat Kajian Institusi Raja Malaysia, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) itu lagi. 
 
Muhyiddin digugurkan daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dalam rombakan Kabinet pada Julai tahun lalu. Shafie turut menerima nasib yang sama apabila digugurkan jawatan sebagai Menteri Luar Bandar dan Wilayah.
 
Husni pula meletakkan jawatan sebagai Menteri Kewangan Kedua dan semua jawatan dalam kerajaan dan Umno pada Jun lalu. 
 
Muhyiddin dan Shafie kini mengepalai parti masing-masing selepas tidak lagi bersama Umno. Muhyiddin menerajui Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) manakala Shafie menerajui Parti Warisan Sabah. Husni bagaimanapun masih kekal sebagai ahli Umno.
 
 

Tiada ulasan: