HALAMAN SANTAI

Rabu, 26 Oktober 2016

Takiyuddin nafi ahli jawatankuasa boikot mesyuarat PAC

Oleh Wan Anis Ilyani Wan Mohammad Azhar
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Dakwaan kononnya beberapa ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) sama ada pihak pembangkang mahupun Barisan Nasional (BN) memboikot mesyuarat tersebut pada hari ini dinafikan seorang daripada ahli jawatankuasanya, Datuk Takiyuddin Hassan.
 
Ujar Takiyuddin, AJK (pembangkang dan BN) yang tidak menghadiri beberapa kali mesyuarat itu sebelum in terikat dengan komitmen lain dan bukannya memboikot seperti yang dilapor media harini.
 
Takiyuddin turut menjelaskan ketidakhadirannya pada mesyuarat PAC pagi tadi disebabkan beliau menunggu giliran untuk membawakan usul di dalam Dewan Rakyat.
 
"Tidak ada boikot. Pembangkang jika tak pergi (mesyuarat) ada sebabnya. Seperti saya sudah dua kali tak pergi pada 11 dan 12 September lalu sebab ada urusan di luar negara. Begitu juga yang lain, tidak timbul boikot," katanya ketika ditemui pemberita, hari ini.
 
Terdahulu dilaporkan beberapa ahli jawatankuasa PAC dari pihak pembangkang dan BN akan memulaukan mesyuarat berkenaan yang berlangsung pada pagi ini, ekoran dakwaan berlaku perbezaan pendapat dengan ketuanya, Datuk Hasan Ariffin.
 
Dikatakan mereka secara berterusan tidak hadir apabila PAC bermesyuarat sepanjang April hingga Oktober.
 
Kononnya pemulauan itu berpunca daripada keputusan Hasan yang secara unilateral memadamkan ayat utama dalam laporan PAC mengenai siasatan ke atas 1Malaysia Development Berhad (1MDB), selepas ia secara kolektif diluluskan.
 
Ujar Takiyuddin lagi, PAC buat masa ini adalah bebas dan tidak terikat pada mana-mana pihak dalam melakukan siasatan bersabit aliran kewangan dana kerajaan. 
 
"Mesyuarat PAC bebas, boleh menyoal apa sahaja kepada agensi yang dipanggil berdasarkan teguran Audit Negara. Pembangkang akan persoalkan mengapa ia berlaku, mungkin ada pihak yang bersekongkol untuk melanggar peraturan, itu yang kita soal. 
 
"Itu platform terbaik untuk menyatakan pendirian dan mendapatkan maklumat. Mengapa kena boikot? Pada saya tidak timbul isu boikot Mesyuarat PAC," kata Takiyuddin yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu.
 
 

Tiada ulasan: