HALAMAN SANTAI

Khamis, 3 November 2016

Jelaskan Hubungan Dengan Soros Atau 20,000 'Baju Merah' Runtuhkan Sebahagian Bangunan Malaysiakini

MALAYSIAN DIGEST
KUALA LUMPUR: Pengerusi pergerakan baju merah Datuk Jamal Md Yunos memberi tempoh sehingga
5 November ini bagi media pro-pembangkang memberi penjelasan mengenai dakwaan penerimaan dana daripada penyangak mata wang George Soros.

"Kami beri masa sehingga jam 12 tengah hari Sabtu ini, 5 November untuk Malaysiakini perjelaskan (isu berkenaan),. Jika tidak kami akan buat protes secara besar-besaran di sini (pejabat Malaysiakini).

"Sekurang-kurangnya 20,000 orang akan turun ke sini dan kita akan pastikan sebahagian bangunan ini akan runtuh pada 5 hari bulan," kata Jamal dalam sidang media yang turut dihadiri pengarang kanan portal berita berkenaan.

Tegas Jamal, dakwaan penglibatan Soros dengan aktivis serta media pembangkang kini hangat diperkatakan yang jelas mengancam sistem demokrasi dan keamanan negara disebabkan liputan berat sebelah serta fitnah Malaysiakini.

"Gerakan baju merah ini wujud kerana BERSIH. Tak ada BERSIH, tak ada baju kuning maka tak akan ada Merah. Penglibatan Malaysiakini yang saya lihat dan perhalusi merupakan media sepenuhnya gerakan BERSIH," ujarnya.

Isu penglibatan Soros dengan Malaysiakini didedahkan oleh laman web DC Leaks yang membocorkan dokumen minit mesyuarat Open Society Foundation (OSF) menyatakan hasrat untuk mencampuri urusan pentadbiran negara serta mempengaruhi keputusan pilihan raya negara.

Organisasi yang diterajui sendiri oleh Soros itu memberikan dana kepada Malaysiakini serta BERSIH dan ianya diakui oleh Pengerusi BERSIH sendiri Maria Chin Abdullah yang menyatakan menerima RM70,000 dari OSF.

Ujar Jamal, Amerika Syarikat juga kini menyiasat dakwaan dikeluarkan oleh DC Leaks yang memberikan dana kepada blok pembangkang berselindung dibawah organisasi memperjuangkan demokrasi seperti BERSIH.

"Jadi tuntutan kami jelas ingin mengtahui dakwaan ini. Malaysiakini adalah agen kepada kehancuran sistem demokrasi negara.

"Kami menghormati pengamal media di dalam negara kita ini tetapi kita melihat kecenderungan Malaysiakini terlalu pro pembangkang dan jika kita lihat kebanyakan jawatan-jawatan dalam Malaysiakini adalah daripada rakan-rakan politik pembangkang," katanya lagi.- Malaysian Digest


Tiada ulasan: