HALAMAN SANTAI

Khamis, 24 November 2016

[KEMASKINI] Hadi ingatkan bukan Islam jangan jadi macam 'Ahok'

Oleh Wan Anis Ilyani Wan Mohammad Azhar dan Azizul Osman
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: 'Jangan berlagak seperti Ahok', itu peringatan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap pemimpin bukan Islam yang berterusan menolak Rang Undang-undang (RUU) Akta 355.
 
Beliau juga kesal dengan pemimpin politik yang sengaja menggunakan isu itu demi kepentingan politik masing-masing.
 
Ahok atau nama sebenarnya Basuki Tjahaja Purnama merupakan Gabenor Jakarta bertindak menghina agama Islam sehingga mencetuskan demontrasi jalanan di negara itu.
 
"Ada ahli-ahli politik bukan Islam yang saya percaya mereka tidak mewakili masyarakat bukan Islam keseluruhannya, tetapi lebih untuk mendapatkan 'political mileage' daripada kepentingan awam.
 
"Kita lihat tuduhan RUU Akta 355 adalah untuk menaikkan taraf Mahkamah Syariah yang diletakkan di paras hina masa zaman penjajah, yang perlu diperkasakan.
 
"Ia telah ditingkatkan sebanyak dua kali pada 1965 dan 1984 tanpa mendapat tentangan dari ahli-ahli parlimen bukan Islam di masa itu.
 
"Malangnya kali ini menunjukkan bagaimana ahli-ahli parlimen dan politik bukan Islam cuba tunjuk camput tangan terhadap urusan penganut Islam dan Raja-raja.
 
"Saya beri peringatan pada mereka supaya jangan berlagak macam Ahok di Jakarta," katanya di sidang media di Lobi Dewan Rakyat pagi tadi.
 
Peringatan itu menyusul selepas Hadi menangguhkan pembentangan RUU Akta 355 di Dewan Rakyat hari ini dengan alasan masih ramai bukan Islam tidak memahami cadangan pindaan itu.
 
Dalam pada itu Hadi mengumumkan partinya akan menganjurkan himpunan besar-besaran berkaitan RUU Akta 355 berkenaan.
 
Namun perincian tentang himpunan itu belum dimuktamadkan lagi buat masa ini.
 
"PAS akan menganjurkan himpunan aman raksasa mewakili umat Islam pelbagai parti politik dan NGO termasuk di kalangan bukan Islam yang menyokong RUU Akta 355 ini bagi membuktikan sokongan mereka.
 
"Kita tunggu dan lihat," ujar Ahli Parlimen Marang itu lagi.
 
Sementara itu, Hadi enggan mengulas lanjut berkenaan 'kata dua' yang diberikan kumpulan NGO Islam terhadap ahli parlimen beragama Islam terhadap RUU berkenaan.
 
"Terpulang, itu bukan hak saya," katanya ringkas.
 
NGO Islam yang berdemonstrasi di pintu utama Parlimen pagi tadi memberi kata dua kepada Ahli Parlimen beragama Islam sama ada menyokong pindaan RUU atau ditolak rakyat pada pilihan raya umum akan datang. 
 
Hadi pada hari ini membentangkan kali kedua pembentangan usul Rang Undang-Undang (RUU) Akta 355, bagi memperkasakan bidang kuasa Mahkamah Syariah, namun memohon untuk menangguhkan penjelasannya pada sidang Parlimen, Mac tahun depan.
 
Hadi berkata penangguhan itu terpaksa dibuat memandangkan masih ramai ahli Parlimen di Dewan Rakyat, sama ada Islam ataupun bukan Islam, yang tidak memahami mengapa RUU itu perlu disokong.
 
Pindaan RUU Akta 355 ini dibuat bagi meningkatkan bidang kuasa Mahkamah Syariah yang selama ini amat terhad iaitu hukuman penjara maksimum hanya tiga tahun, denda maksimum RM5000 dan hukuman sebatan maksimum enam kali sahaja.
 
Melalui pindaan yang dibawa Hadi, jumlah hukuman itu mahu ditingkatkan menjadi - hukuman penjara maksimum 30 tahun, denda maksimum RM100,000 dan hukuman sebatan maksimum 100 kali sebatan (syarie).
 
 

Tiada ulasan: