HALAMAN SANTAI

Khamis, 24 November 2016

Kenapa PAS pinda RUU saat-saat akhir?, soal DAP

Oleh Wan Anis Ilyani Wan M Azhar
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: DAP mempersoalkan tindakan Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang meminda Rang Undang-undang (RUU) Akta 355 bagi perkasakan bidang kuasa Mahkamah Syariah, pada saat-saat akhir, sebelum dibentangkan hari ini.
 
Setiausaha Organisasinya, Anthony Loke menimbulkan persoalan mengapa PAS tidak daripada awal mencadangan had hukuman ke atas pesalah, dalam RUU itu.
 
"Pendirian kami ia perlu dilihat secara lebih mendalam, termasuk apakah implikasinya.
 
"Kajian lebih mendalam adalah perlu memandangkan ia baru (pindaan). Namun kita tegaskan ia mesti selaras dengan Perlembagaan Persekutuan," katanya ketika ditemui pemberita di Dewan Rakyat, hari ini.
 
Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS, Datuk Khairuddin Aman Razali pada Rabu memberitahu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom meminta pindaan dibuat pada RUU itu dengan menetapkan had hukuman, bagi membolehkan ia dibentangkan di Parlimen pada Khamis (hari ini).
 
Pindaan itu membabitkan peningkatan had hukuman penjara sehingga 30 tahun,  peningkatan jumlah bayaran denda sehingga RM100,000 dan peningkatan bilangan sebatan sehingga 100 kali.
 
Khairuddin berkata, PAS tidak memasukkan had hukuman itu sebelum ini kerana beranggapan ia adalah bidang kuasa penggubal undang-undang peringkat negeri iaitu DUN masing-masing.
 
Hadi hari ini selepas membentangkan RUU Persendirian itu bertindak memohon kepada Speaker Parlimen untuk menangguh penjelasan pada sidang akan datang memandangkan masih banyak kekeliruan bersabit pindaan itu.
 
Hadi bagaimanapun memberi amaran kepada ahli Parlimen bukan Islam agar tidak menjadi 'ahok', merujuk kepada Gabenor DKI di Jakarta yang menghina agama Islam sehingga menyaksikan bantahan jalanan besar-besaran dilakukan di ibu kota negara itu.
 
 

Tiada ulasan: