HALAMAN SANTAI

Selasa, 1 November 2016

Kerajaan nafi tarik balik subsidi minyak masak

 
 
Hamzah Zainuddin
Hamzah Zainuddin
 
 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainuddin menafikan kerajaan telah menarik balik subsidi minyak masak.
 
Katanya, dakwaan itu tidak benar sama sekali, bahkan subsidi masih diteruskan dengan penanggungan kerajaan.
 
Bagaimanapun, katanya, bagi meringankan beban kerajaan daripada menanggung subsidi yang tinggi, kementeriannya telah memperkenalkan pelan rasionalisasi bagi pembelian minyak masak.
 
Mengikut pelan itu, setiap pembeli iaitu ditumpukan kepada golongan sasar perlu membeli satu kilogram minyak masak paket plastik atau polybag.
 
"Jika mereka merasakan satu kilogram tidak mencukupi untuk keperluan harian, mereka boleh membeli mengikut pakej harga pasaran semasa.
 
"Tetapi minyak bersubsidi ialah yang satu kilogram dalam paket plastik. Minyak ini dikhususkan untuk kumpulan sasaran iaitu golongan berpendapatan rendah," katanya menjawab soalan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (BN-Tanah Merah) menerusi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat hari ini.
 
Menurut Hamzah, kementeriannya telah mengarahkan penguatkuasa di seluruh negara melakukan pemantauan dari semasa ke semasa bagi memastikan tidak berlaku penyorokan minyak masak oleh pembekal mahupun pemborong.
 
Mengulas lanjut, kata beliau, kerajaan telah menanggung subsidi yang tinggi berikutan harga minyak masak di pasaran dunia naik daripada RM2,300 pada 2015 kepada RM3,000 sehingga September lalu. - MalaysiaGazette
 
 

Tiada ulasan: