HALAMAN SANTAI

Selasa, 1 November 2016

Laporan siasatan gerabak tergelincir diserahkan kepada PDRM dan bomba

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
 
BATU GAJAH: Laporan siasatan kes gerabak kargo tergelincir dan terbalik di Kampung Bakap, dekat sini, akan turut diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM).
 
Ketua Komunikasi Korporat Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Ridhwan Arshad berkata, laporan yang dijangka siap dalam masa dua minggu itu juga akan diberikan kepada beberapa agensi lain yang terbabit dalam kerja pembersihan lokasi kejadian.
 
Katanya, pihaknya kini sedang mengumpul data dan hasil siasatan berhubung kes itu untuk dihantar kepada Kementerian Pengangkutan dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) untuk penilaian dan tindakan lanjut.
 
"Hasil siasatan itu dijangka siap dalam masa dua minggu dan laporan itu turut dihantar ke beberapa agensi termasuk PDRM dan bomba untuk rujukan mereka," katanya ketika dihubungi di sini hari.
 
Tinjauan pemberita mendapati beberapa kakitangan KTMB giat membersihkan landasan kereta api kedua selepas gerabak kargo yang tergelincir itu dialihkan sepenuhnya.
 
Beberapa kakitangan Telekom Malaysia Berhad (TM) dan SPAD turut berada di lokasi kejadian bagi membuat pemeriksaan terhadap proses pembaikan di landasan berkenaan.
 
Ridhwan berkata, kehadiran kakitangan TM bagi memastikan sistem isyarat dan komunikasi di landasan itu berjalan lancar.
 
"Selepas pengumuman dibuat oleh Pengerusi KTMB (Datuk Ir Nawawi Ahmad) berhubung ETS mula beroperasi pada Ahad lalu, kita tidak dapat memastikan 100 peratus mengenai keselamatan penumpang, namun segalanya berjalan lancar semalam dan hanya berlaku kelewatan 30 minit ketika ETS melalui Batu Gajah.
 
"Jadi kedatangan TM untuk memastikan isyarat dan komunikasi tiada gangguan demi memastikan keselamatan penumpang ketika menggunakan ETS.
 
"Sejak insiden itu, pegawai dan anggota SPAD turut berkunjung ke lokasi bagi memastikan kerja pembersihan dan pembaikan berjalan lancar selain memastikan rungutan orang awam berhubung kelewatan ETS terjawab," katanya.
 
 

Tiada ulasan: