HALAMAN SANTAI

Khamis, 3 November 2016

Baju merah tidak dibenarkan masuk pejabat Tun M
bersih


Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah mengakui menerima dana daripada yayasan penyangak matawang Yahudi, George Soros ekoran pendedahan dokumen minit mesyuarat
‘Program Malaysia’ oleh Open Society Foundation (OSF) dibocorkan oleh penggodam DC Leaks,

Walau bagaimana pun Maria mengakui penerimaan sumbangan daripada yayasan Soros, iaitu Open Society Institute (OSI) hanya sekali sahaja di antara tahun 2010 dan 2011 yang berjumlah RM70,000.
OSI adalah nama lain kepada OSF.

“Malah kami menerbitkan akaun yang membutirkan sumber dana kami,” katanya kepada FMT.

Maria membuat pengakuan itu susulan kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini yang memaklumkan pihak polis telah menubuhkan satu pasukan petugas khas untuk menyemak kesahihan dokumen yang bocor mendakwa NGO tempatan tempatan telah menerima dana asing.

“Ya, kami telah menubuhkan ia (pasukan petugas) dan kita akan panggil mereka (untuk merakamkan keterangan) yang kita percaya mempunyai maklumat berkaitan dengannya,” Khalid dipetik berkata.

Namun begitu, pengakuan Maria itu masih belum berjaya menamatkan spekulasi berkaitan dengan dana asing kerana ia kontradik dengan pendedahan dokumen minit mesyuarat ‘Program Malaysia’ tajaan OSF/OSI itu.

Dalam pengakuan terbaharu Maria, dia cuba menggambarkan tajaan dana daripada OSF/OSI untuk ‘pilihan raya yang adil dan bersih’ di Malaysia terhenti pada tahun 2011, sedangkan dokumen ‘Program Malaysia’ yang bermesyuarat pada 22 Jun 2015 menunjukkan ‘sokongan untuk pilihan raya yang adil dan bersih di negara ini berterusan hingga 2018 yang dijangka akan berlaku Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU 14).


Mary Agnes James
Mary Agnes James
Lebih mengukuhkan lagi OSF/OSI telah melantik staffnya, Mary Agnes James sebagai Penolong Ketua Program Malaysia.

Mary Agnes sebelum ini adalah pengarah tajaan untuk Southeast Asian Centre for e-Media (Seacem.com), satu organisasi yang ditubuhkan oleh portal Malaysiakini pada tahun 2004.

Seacem dan Malaysiakini pula dibiayai oleh Media Development Loan Found (MDLF) yang mendapat tajaan Soros.

Selanjutnya baca “Dokumen Soros Dedah Topeng BERSIH


Tiada ulasan: