HALAMAN SANTAI

Jumaat, 16 Disember 2016

Gandingan PPBM, PH lemahkan Melayu - Dr Ramlah

Oleh Wan Anis Ilyani Wan Mohammad Azhar
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Permuafakatan politik secara rasmi yang dicapai antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dengan Pakatan Harapan (PH) belum tentu menjamin kekuatan kaum Melayu, kata penganalisis politik, Profesor Datuk Dr Ramlah Adam.
 
Beliau berpandangan sedemikian kerana melihat kepada terlalu banyak kewujudan parti yang berasaskan kaum Melayu sehingga melemahkan kaum tersebut. 
 
"Orang Melayu yang semakin lemah kerana berpecah kepada banyak parti. Dan orang Cina pula melihat kekuatan DAP sebagai wakil mereka," katanya ketika dihubungi Antarapos, hari ini.
 
Beliau mengulas bersabit muafakat politik yang dicapai kedua pihak berkenaan dalam mewujudkan satu calon sahaja mewakili pembangkang dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang.
 
Ujar Ramlah, sokongan orang Melayu kini semakin terbahagi kepada banyak kumpulan, setelah wujudnya dua lagi parti baru yang merujuk kepada Amanah dan PPBM.
 
Kononnya PPBM wujud sebagai alternatif kepada orang Melayu yang tidak mempercayai pentadbiran Datuk Seri Najib Razak, manakala Amanah pula dengan perjuangan liberalnya berbanding politik Islam yang dibawa PAS.
 
Bagaimanapun Ramlah mempersoalkan apakah kewujudan parti-parti Melayu yang baru ini benar-benar mampu menarik sokongan kaum tersebut untuk berpaling daripada menyokong Umno dan PAS.
 
"PPBM pula, adakah orang-orang Melayu totok akan tinggalkan Umno? Mereka akan melihat Muhyiddin dan Mahathir sebagai orang seperti Anwar. Dimana PPBM hendak berharap? 
 
"Orang-orang muda? Mereka juga kritikal, bukan ikut cakap Mahathir. Yang bukan Melayu juga persoalkan sikap Mahathir, ketika mentadbir begitu, sekarang nak kata orang buruk, jadi mereka pun tak percaya," demikian menurutnya lagi.
 
Bukan itu sahaja, melihat kepada dominasi DAP dalam PH, Ramlah berpandangan parti pimpinan Lim Kit Siang itu cuba meraih sokongan kaum Melayu berdasarkan parti-parti baru itu.
 
"DAP menaja semua orang, sebab itu Najib katakan sama ada kita pilih Umno atau DAP, sebabnya beliau sudah mendapat feedback jelas. Parti-parti baru ditubuhkan sama ada Amanah dan PPBM memang tidak akan berjaya menggugat kedudukan orang Melayu yang telah terbahagi kepada Umno dan PAS. 
 
"Jadi Amanah dan PPBM hanya 'mengendeng' (merapati) orang Melayu. Saya tidak fikir orang percaya kepada Amanah sebab kita tahu parti itu mencuri kerusi PAS," katanya lagi.
 
PPBM pada 13 Disember lalu mengikat perjanjian dengan Pakatan Harapan untuk meletakkan satu calon sahaja mewakil gandingan itu pada pilihan raya umum akan datang.
 
Menurut draf perjanjian berkenaan, semua parti yang terlibat bersetuju pembahagian kerusi akan dilakukan menerusi perundingan berdasar prinsip kebolehmenangan calon.
 
Dibawah perjanjian itu juga, PH dan PPBM bersetuju meneruskan rundingan dengan PAS dalam usaha pembangkang mewujudkan pertandingan satu lawan satu untuk berdepan dengan Umno-Barisan Nasional pada PRU14 kelak.
 
 

Tiada ulasan: