HALAMAN SANTAI

Sabtu, 24 Disember 2016

Johari, jangan jadi seperti Ahmad Maslan - Rafizi

MALAYSIAKININaib Presiden PKR, Rafizi Ramli hari ini mengingatkan Menteri Kewangan II, Datuk Johari Abdul Ghani agar tidak mencemarkan reputasinya dengan mempertahankan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam isu jumlah kos projek Transit Aliran Massa (MRT).

Berdasarkan pungutan suara menerusi Facebook berhubung isu itu, Rafizi berkata, hanya 10 peratus daripada netizens yang turut serta bersetuju kos keseluruhan adalah RM21 bilion dan penjimatan RM2 bilion dicapai.

"21 peratus pula merasakan kosnya melebihi RM100 bilion manakala 69 peratus keliru dengan kos sebenar," kata beliau dalam kenyataannya.

"Daripada reaksi mereka, adalah jelas bahawa orang-orang di luar sana lebih yakin dengan pengiraan saya daripada dengan Najib atau Johari.

"Sebab itu saya menasihati Johari untuk tidak menjadi mangsa untuk mempertahankan Najib seperti mana Datuk Ahmad Maslan dahulu

"Jika beliau (Johari) tidak berhati-hati, tempat beliau di mata rakyat boleh menjadi seperti Ahmad Maslan juga," jelasnya yang juga ahli Parlimen Pandan.

Terdahulu, Johari berkata, Rafizi sebenarnya jahil dalam ilmu kira-kira.

Ujar Johari, Rafizi keliru apabila terus mendakwa kos pembinaan rangkaian pengangkutan MRT melebihi RM100 bilion.

Perkiraan yang dibuat bekas pegawai kanan Petronas itu tidak sama dengan penjelasan diberi kerajaan, tambahnya.

"Sebenarnya dia (Rafizi) tak reti kira.

"(Kerajaan) cakap RM21 bilion (kos binaan MRT itu adalah) dari Sungai Buloh ke Kajang.

"Dia (Rafizi) kira dari Sungai Buloh ke Semantan. (Kos disebut kerajaan sebanyak) RM21 bilion adalah dari Sungai Buloh ke Kajang," katanya.

Sebelum itu, Rafizi bertegas dengan dakwaannya bahawa kos pembinaan MRT melebihi RM100 bilion.
Malahan, semalam Malaysiakini melaporkan naib presiden PKR itu mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mengambil tindakan saman ke atasnya jika beliau salah perkiraan mengenai kos pembangunan MRT.

"Saya cabar Najib untuk saman saya di mahkamah dalam masa tujuh hari jika benar jumlah kos projek MRT melibatkan 150 kilometer tidak melebihi RM100 bilion.

"Jika beliau tidak memfailkan tuntutan mahkamah itu dalam tempoh tujuh hari dari hari ini (20 Disember), saya mahu beliau memohon maaf kepada rakyat kerana kenyataan mengelirukan (projek MRT) berjaya berjimat RM2 bilion," kata Rafizi.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata, jika benar beliau tidak pandai mengira dan dakwaan kos keseluruhan projek MRT melebihi RM100 bilion sebagai fitnah, sewajarnya Johari menasihati Najib untuk menyaman.

"Saman saya di mahkamah secepat mungkin kerana tempoh tujuh hari yang saya berikan akan tamat pada 26 Disember 2016, iaitu 3 hari sahaja lagi," tambah Rafizi.

Tiada ulasan: