HALAMAN SANTAI

Ahad, 11 Disember 2016

Pas kini jadi parti pembangkang yang keliru - Tun M

Mahathir Mohamad
Mahathir Mohamad
Pas kini menjadi parti pembangkang yang mengalami sindrom keliru, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu berkata, Pas tidak mahu bekerjasama dengan DAP tetapi dalam kerajaan Selangor mereka 'bercium' sesama sendiri.

"Maksudnya, Pas sedikit keliru, dia dalam kerajaan Selangor sama (dengan DAP) tetapi dalam masa yang sama tidak bersama kami (pakatan pembangkang). Pas parti pembangkang tetapi dalam masa yang sama cium sesama sendiri dalam kerajaan Selangor..tunggu sampai masa dia tak keliru (baru boleh bincang bekerjasama)," ujarnya hari ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas hadir ke Konvensyen Parti Amanah Negara (PAN) di sini hari ini.

Selain pemimpin PAN, Pengerusi DAP, Lim Kit Siang juga hadir.

Mahathir seterusnya memberitahu, parti pembangkang yang bersetuju pertandingan tiga penjuru dalam pilihanraya sebenarnya mereka menyokong Barisan Nasional.

Ditanya mengenai kemungkinan berkongsi logo dalam PRU-14, Mahathir berkata, ia bergantung kepada keputusan perbincangan dan berseloroh beliau bukan dikatator untuk membuat keputusan sendiri.

Sementara itu, Kit Siang pula mahu rakyat jangan terpedaya dengan pelbagai usaha parti kerajaan memburuk-burukkan pakatan pembangkang.

Sambil merujuk kepada karikatur bertajuk War Of PRU-14 mengambarkan seolah-olah DAP menguasai parti-parti pembangkang lain adalah satu bentuk penipuan, katanya.

Mengulas apa yang berlaku kepada Pas sekarang yang didakwa 'bekerjasama' dengan UMNO, Presiden PAN, Mohamad Sabu atau Mat Sabu berseloroh mengatakan beliau memerhatikan apa yang berlaku dengan penuh rasa 'kerinduan'dan 'kasih sayang'.

Ternyata, konvensyen sulung PAN kali ini seolah-olah menjadi medan kepada pembangkang menempelak Pas yang tidak mahu lagi bersama mereka dalam satu pakatan. Baik Penasihat Utama PAN, Ustaz Ahmad Awang, Mat Sabu sampailah kepada Mahathir, mereka mengkritik Pas.

Nampaknya kritikan demi kritikan itu menyukarkan jalan lagi laluan yang dirintis oleh Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sebelum ini yakin Pas akan menerima pakatan pembangkang dalam usaha satu lawan satu menentang BN dalam PRU-14.--MalaysiaGazette

Tiada ulasan: