HALAMAN SANTAI

Selasa, 6 Disember 2016

PKR mahu jabatan perhutanan Sarawak disiasat


Adun Batu Lintang tuduh pegawai kanan kerajaan beri lesen balak tanpa pengetahuan menteri 


See-Chee-How_pembalakan_sarawak_600


KUCHING: Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem diguna melantik jawatankuasa bebas dan menyiasat pengeluaran permit pembersihan tanah mematuhi tatacara operasi standard.
Adun Batu Lintang See Chee How mempertikaikan 251 tiket pekerjaan (OT) dan surat kuasa (LA) yang dikeluarkan sejak Adenan menjadi ketua menteri dan menteri perancangan sumber dan alam sekitar pada 2014.
“Nampaknya beberapa pegawai kanan kementerian menyalahguna kuasa untuk mengeluarkan lesen balak dalam bentuk OT dan LA, tanpa pengetahuan menteri, sama ada mengelak atau mengingkari arahan menteri,” kata See kepada pemberita di ibu pejabat PKR Sarawak hari ini.
Semalam, di satu sidang media, setiausaha tetap Kementerian Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Sudarsono Osman dan pengarah Jabatan Perhutanan Sarawak Sapuan Ahmad menyangkal laporan mendakwa lesen balak masih dikeluarkan meskipun Adenan pada 2014 mengarahkan konsesi balak tidak lagi boleh diberikan.
Sudarsono berkata OT dan LA diberikan untuk tujuan sementara bagi memenuhi keperluan pembangunan di tanah kecil-kecilan, dan menambah arahan Adenan berhubung pemberian lesen balak dipatuhi jabatan perhutanan.
Sejumlah 42 OT masih sah tahun ini, manakala sebahagian lagi masih menunggu kelulusan. Sejumlah 7 LA dikeluarkan tahun ini.
Menurut data kementerian, sejumlah 100 lesen sah tahun lepas.
Pegawai kementerian menjawab laporan Borneo Post pada Ahad yang bertajuk “Directive on timber licenses flouted?”, yang melaporkan sejumlah 102 OT dan LA dikeluarkan setakat Januari.
Menurut laporan itu, 31 daripada 102 lesen itu dimiliki Pelita Holdings Sdn Bhd, 26 dikeluarkan di bawah pajakan sementara (PL), 10 di bawah tanah yang diperuntukkan, 12 untuk tanah adat yang diwartakan dan 23 untuk tanah yang dituntut dibawah hak orang asal.
Borneo Post dimiliki Kumpulan KTS, firma pembalakan ke-6 terbesar di Sarawak.
Hari ini, See berkata penjelasan Sudarsono dan Sapuan tidak menjawab dakwaan pelanggaran arahan Ketua Menteri.
See berkata pengeluaran lesen kecil-kecilan perlu dihentikan kerana operator didapati menyalahgunakannya untuk membalak di luar kawasan secara haram.
Menurut See, data daripada kementerian menunjukkan 100 OT dikeluarkan tahun lepas dan 42 lagi dikeluarkan setakat 5 Disember tahun ini.
Adenan pada Februari lalu berkata kerajaan negeri sudah membatalkan atau tidak perbaharui 67 OT, lebih dari separuh OT di negerinya.
See berkata ada kemungkinan 184 lesen OT sah sudah dikeluarkan jabatan perhutanan sekiranya OT tahun 2014 dikurangkan kepada 42 pada Februari tahun lalu dan 142 OT baharu.
“Nampaknya keadaan semakin parah.
“Ketiadaan mekanisme untuk membendung salahguna kuasa dalam pengeluaran lesen balak, dan kegagalan untuk bertindak terhadap mereka yang melanggar undang-undang dan memungkiri tanggungjawab selaku penjawat awam dan pemimpin masyarakat, menyebabkan negeri kehilangan sumber balak dan hasilnya,” kata See.
“Saya mencadangkan ketua menteri mengarahkan pembentukan jawatankuasa siasatan bebas dan mengaudit prestasi jabatan perhutanan.
“AT, 6 Dis — Empat wanita, digelar “pencuri bercoli,” yang menyembunyikan produk kecantikan di dalam pakaian dalam dan beg tangan mereka direman selama tiga hari.
Mereka yang disyaki mencuri di sebuah butik di Parit Raja, di sini, minggu lalu ditahan pada 8 malam tadi, kata ketua polis daerah Batu Pahat seperti dilapor Berita Harian.
Empat wanita tersebut, dipercayai bersaudara, dibawa ke Mahkamah Majistret pagi ini sebelum polis mendapat perintah reman bagi siasatan lanjut, kata ACP Abdul Wahib Musa.
Kegiatan mereka terbongkar melalui rakaman kamera CCTV butik Blackcube Rich setelah pemiliknya mengesan kehilangan produk berjumlah RM2,000 hujung minggu lalu.
Keratan-keratan video rakaman juga tersebar meluas di Facebook, kelmarin. Hampir 10,500 pengguna media sosial berkongsi video kes curi itu yang dianggap memeranjatkan.
Pemilik butik Nurul Atiqa Abu Rahim, 26, membuat aduan polis malam Ahad selepas meneliti rakaman CCTV berkenaan.
“Kakitangan saya akan mengira stok barangan di butik setiap hari dan mereka terkejut apabila mendapati kehilangan produk kecantikan bernilai sehingga RM2,000 pada 30 November lalu.
“Selepas meneliti semula rakaman, saya dapati empat gadis itu mencuri puluhan produk kecantikan dengan memasukkannya ke dalam coli serta beg tangan,” katanya kepada portal itu.
“Gadis yang memasukkan produk kecantikan ke dalam colinya sanggup berulang-alik ke kereta bagi mengeluarkan hasil curi sebelum kembali ke dalam butik dan mengulangi perbuatan itu.
- See more at: http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/geng-pencuri-sorok-dalam-coli-direman-tiga-hari#sthash.oPK6UGkZ.dpuf

Tiada ulasan: