HALAMAN SANTAI

Jumaat, 16 Disember 2016

Shafie gagal bantu rakyat Sabah masa jadi Menteri KKLW – GAUM KLXpress, Dec 12, 2016 · 08:08 AM AddThis Sharing Buttons Share to Google+Share to TwitterShare to Facebook Pengerusi Gerakan Akar Umbi UMNO Malaysia (GAUM), Zulkarnain Mahdar. - Gambar fail Pengerusi Gerakan Akar Umbi UMNO Malaysia (GAUM), Zulkarnain Mahdar. – Gambar fail KUALA LUMPUR – Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Shafie Apdal gagal membantu rakyat Sabah sepanjang beliau menjawat Menteri Kemajuan Luar Wilayah (KKLW) selama lima tahun. Sebaliknya, beliau kini bermuka-muka mahu memperjuangkan nasib penduduk di negeri kelahirannya itu setelah mengetuai parti pembangkang. “Tindakan Ahli Parlimen Semporna itu adalah satu pembohongan yang direka oleh bagi menguji kecerdikan rakyat Sabah, kata Pengerusi Gerakan Akar Umbi UMNO Malaysia (GAUM), Datuk Dzulkarnain Mahdar. Pengerusi Pakatan NGO Pro Barisan Nasional itu berkata, beliau sedia disaman kerana fakta yang diberikan ini adalah benar bagi menyedarkan rakyat bahawa Shafie adalah pemimpin yang gagal bagi seluruh rakyat Sabah. Katanya, Shafie pernah menjadi menteri berkenaan di mana kementerian itu menerima peruntukan antara RM3 bilion dan RM5 bilion setiap tahun. Bagaimanapun kata Dzulkarnain, kemudahan infrastruktur seperti jalan raya dan elektrik yang sepatutnya siap dalam tempoh lima tahun semasa beliau mengetuai kementerian itu, gagal disempurnakan. Salah satu puncanya, tidak ada seorang pun menteri peringkat negeri dibawa untuk berbincang secara rasmi bagi menyelaraskan peruntukan pembangunan di kawasan sasaran, kata Dzukarnain. “Ini satu pengkhianatan yang dilakukan Shafie kepada rakyat Sabah,” kata dalam satu kenyataan media hari ini. Bagaimanapun agak pelik apabila kementerian itu kini diambil alih oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersama Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sabah dan Sarawak, ia berjaya menyelaraskan peruntukan untuk diagih bagi melaksanakan projek rakyat, kata beliau. Menurut Duzukarnain, Shafie sepatunya malu apabila kesungguhan yang ditunjukkan oleh Ismail dalam menyelesaikan masalah dan keperluan rakyat luar bandar di Sabah dan Sarawak walaupun beliau bukan rakyat Sabah. Peluang semasa menjadi menteri tidak dimanfaatkan sepenuhnya bagi membantu penduduk luar bandar di Sabah. Sebaliknya ketika ini, Shafie tampil mahu membela nasib rakyat di atas kegagalannya dahulu. “Ini adalah perjuangan retorik semata-mata,” kata Dzukarnain.

Pengerusi Gerakan Akar Umbi UMNO Malaysia (GAUM), Zulkarnain Mahdar. - Gambar fail
Pengerusi Gerakan Akar Umbi UMNO Malaysia (GAUM), Zulkarnain Mahdar. – Gambar fail


KUALA LUMPUR – Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Shafie Apdal gagal membantu rakyat Sabah sepanjang beliau menjawat Menteri Kemajuan Luar Wilayah (KKLW) selama lima tahun. Sebaliknya, beliau kini bermuka-muka mahu memperjuangkan nasib penduduk di negeri kelahirannya itu setelah mengetuai parti pembangkang.

“Tindakan Ahli Parlimen Semporna itu adalah satu pembohongan yang direka oleh bagi menguji kecerdikan rakyat Sabah, kata Pengerusi Gerakan Akar Umbi UMNO Malaysia (GAUM), Datuk Dzulkarnain Mahdar.

Pengerusi Pakatan NGO Pro Barisan Nasional itu berkata, beliau sedia disaman kerana fakta yang diberikan ini adalah benar bagi menyedarkan rakyat bahawa Shafie adalah pemimpin yang gagal bagi seluruh rakyat Sabah.

Katanya, Shafie pernah menjadi menteri berkenaan di mana kementerian itu menerima peruntukan antara RM3 bilion dan RM5 bilion setiap tahun.

Bagaimanapun kata Dzulkarnain, kemudahan infrastruktur seperti jalan raya dan elektrik yang sepatutnya siap dalam tempoh lima tahun semasa beliau mengetuai kementerian itu, gagal disempurnakan.

Salah satu puncanya, tidak ada seorang pun menteri peringkat negeri dibawa untuk berbincang secara rasmi bagi menyelaraskan peruntukan pembangunan di kawasan sasaran, kata Dzukarnain.

“Ini satu pengkhianatan yang dilakukan Shafie kepada rakyat Sabah,” kata dalam satu kenyataan media hari ini.

Bagaimanapun agak pelik apabila kementerian itu kini diambil alih oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersama Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sabah dan Sarawak, ia berjaya menyelaraskan peruntukan untuk diagih bagi melaksanakan projek rakyat, kata beliau.

Menurut Duzukarnain, Shafie sepatunya malu apabila kesungguhan yang ditunjukkan oleh Ismail dalam menyelesaikan masalah dan keperluan rakyat luar bandar di Sabah dan Sarawak walaupun beliau bukan rakyat Sabah.

Peluang semasa menjadi menteri tidak dimanfaatkan sepenuhnya bagi membantu penduduk luar bandar di Sabah. Sebaliknya ketika ini, Shafie tampil mahu membela nasib rakyat di atas kegagalannya dahulu.
“Ini adalah perjuangan retorik semata-mata,” kata Dzukarnain.

Tiada ulasan: