HALAMAN SANTAI

Sabtu, 7 Januari 2017

Selangor kaji garis panduan sistem telekomunikasi syarikat telko

smartselangor
OLEH ERMIZI MUHAMAD

KEPONG: Kerajaan Negeri giat menjalankan kajian berhubung pelaksanaan garis panduan sistem telekomunikasi membabitkan syarikat telko di seluruh negeri untuk tempoh 2017.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, inisiatif tersebut diwujudkan selepas dasar telekomunikasi bagi tahun 2012 hingga 2017 tamat, awal tahun lalu.

“Cadangannya, untuk kita kaji balik garis panduan perkhidmatan telekomunikasi membabitkan pencawang telekomunikasi di Selangor kerana apa yang kita ada (sistem terdahulu) sekarang ini telah dibubar.

“Jadi, ini adalah masa sesuai untuk kita kaji semula kerana timbulnya permasalahan dan aduan seperti PBT yang berbeza prosuder serta menyebabkan sedikit kesukaran kepada syarikat untuk menyediakan insfrastruktur berkaitan telekomunikasi.

zaidy-dun

“Justeru, kita akan permudahkan permasalahan ini demi kemudahan rakyat Selangor menerusi proses yang perlu dilalui sebelum sebarang kelulusan dibuat,” katanya kepada SelangorKini ketika ditemui pada Program Gotong-Royong Perdana peringkat Jawatankuasa Kampung Baru Kepong Ulu, hari ini.

Perkhidmatan telekomunikasi merangkumi capaian penggunaan internet, talian telefon, kemudahan wifi dan pembangunan infrastruktur digital.

Terdahulu, sejumlah RM22 juta diperuntukkan bagi membangun infrastruktur digital di Selangor dengan RM14 juta daripadanya disediakan untuk membangunkan Smart Digital Eco-system.

Ia merangkumi pembangunan sistem Big Data Command & Control Centre juga Smart Apps Development Platform, selain pemerkasaan WiFi Smart Selangor yang merupakan komponen penting dalam pembangunan Smart Digital Eco-System.-NFN

Tiada ulasan: