HALAMAN SANTAI

Ahad, 5 Mac 2017

Apabila Bukan Islam Mengajar Umat Islam Berkenaan Maqasid Syariah

 

 
Projek berjenama Islam yang dinamakan ‘Maqasid Syariah’ direstui Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Ia digerakkan oleh badan pemikir Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Penang Institute dengan kerjasama dua badan liberal Islamic Renaissance Front (IRF) dan G25 Malaysia.

Penggeraknya, Zairil Khir Johari (Christopher Lim) yang merupakan Pengarah Eksekutif Penang Institute dan Dr Wong Chin Huat, Penganalisis Politik dan Sosial Penang Institute.Zairil berkata mengapa Penang Institute bekerjasama dengan kumpulan moderate seperti G25 adalah untuk membawa idea-idea dan perbincangan yang lebih berfikiran terbuka mengenai Islam.

“Islam adalah agama keamanan dan sekarang ia dikaitkan dengan keganasan jadi kami perlu membawa pandangan yang berbeza mengenai Islam,” katanya kepada The Malay Mail.

zairil
zairil1
zairil2
Laman bangkit.info mempertikaikan kelayakan dan agenda bukan Islam seperti Dr Wong Chin Huat dan tokoh-tokoh liberal dalam mengupas berkenaan Maqasid Syariah kepada umat Islam di negara ini.
Maqasid asy-Syariah juga kerap dibincangkan oleh tokoh-tokoh bukan Islam, terutamanya Wong Chin Huat daripada Penang Institute, sebuah badan pemikir DAP. Namun apa yang lebih menghairankan ialah bagaimana seseorang yang tidak beragama Islam dan secara terbuka pernah menggelarkan diri sendiri sebagai ‘kafir’ di depan khalayak begitu terkedepan sekali membawa agenda ‘Maqasid asy-Syariah’?
Tambahan pula dia tidak mempunyai sebarang kelayakan akademik yang ada kena mengena dengan Pengajian Islam untuk berbicara mengenai Maqasid asy-Syariah. Kita bimbang pemahaman salah beliau tentang konsep tersebut bakal membawa kepada kekeliruan yang lebih besar?
Persoalannya adakah pemegang ijazah PhD dalam bidang Sains Politik seperti beliau mempunyai agenda tersendiri untuk mempolitikkan ‘Maqasid As-Syariah’ semata-mata?
Baru-baru ini, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menganjurkan Konvensyen Al-Islam Rahmatun Lil Alamin 2 dan pada satu forum Wong Chin Huat telah dilantik sebagai moderator.
Masalahnya dia telah dilihat cuba memaksa masuk naratifnya sendiri dengan lambakan soalan dan tambahan maklumat hanya kerana naratif selewengnya gagal diketengahkan. Sikapnya pada hari itu yang degil bertegas mahu mewar-warkan kefahaman mengenai perundangan syariah Islam versinya yang tersendiri adalah amat mencurigakan. Apakah niatnya yang sebenar?
Begitu juga kumpulan G25 yang aktif membincangkan mengenai Maqasid asy-Syariah sedangkan mereka bukanlah orang yang mempunyai ilmu dan kepakaran di dalam bidang tersebut. Kejahilan mereka terserlah apabila salah seorang ahli G25, mendakwa kesalahan khalwat tidak perlu didakwa memandangkan kesalahan itu tidak lebih hanyalah sebagai ‘personal sin’ sahaja.
Pandangan itu mungkin disebabkan natijah pengaruh budaya dan kefahaman orang Barat memandangkan dia pernah bertugas sebagai Duta Malaysia di Belanda. Mungkin dalam keghairahan mereka yang kononnya cuba mengekang ‘creeping Islamization’, tanpa disedari mereka sebaliknya membawa ‘creeping westernization’ di dalam masyarakat negara ini.
wo1wo2wongwong1wong3

Penang Institute Sarang Penyebar Islam Liberal


Tiada ulasan: