HALAMAN SANTAI

Rabu, 1 Mac 2017

BERSATU, HARAPAN akan bincang 'prinsip agihan kerusi'

MALAYSIAKINI


Parti Pribumi Bersatu Malaysia telah meminta diadakan satu pertemuan dengan parti-parti komponen Pakatan Harapan untuk membincangkan prinsip asas rundingan agihan kerusi untuk pilihan raya umum ke-14.

Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, permintaan itu dibuat ekoran parti itu tidak hadir di perjumpaan mengenai agihan kerusi di kalangan parti komponen HARAPAN semalam.

BERSATU, katanya, hanya memerlukan lebih sedikit masa bagi HARAPAN dan pemimpin tertinggi mereka membuat keputusan mengenai prinsip asas rundingan agihan kerusi sebelum perkara itu dibincangkan oleh jawatankuasa teknikal yang dianggotai semua parti berkenaan.

Urusetia Pakatan Harapan sedang mengatur pertemuan tersebut, yang akan diadakan tidak lama lagi, katanya.

Mukhriz juga berkata BERSATU telah menyediakan penyelidikannya sendiri mengenai pembahagian kerusi, yang akan dibincangkan dengan parti komponen HARAPAN.

Mengulas mengenai ketiadaan hadirian BERSATU semalam, Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution berkata parti itu masih belum mengenal pasti kerusi yang mahu ditandinginya.

Beliau juga menambah bahawa BERSATU tidak akan mempunyai masalah untuk bersama dengan parti komponen HARAPAN dalam rundingan pusingan kedua.

Jawatankuasa mengenai rundingan agihan kerusi dianggotai oleh Mukhriz, Naib Presiden BERSATU, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, Saifuddin dari PKR, Anthony Loke dari DAP dan Hatta Ramli dari AMANAH.

Mesyuarat itu tidak melibatkan PAS, yang telah berkeras bahawa ia tidak akan bekerjasama dengan mana-mana parti yang mempunyai hubungan dengan DAP dan AMANAH.

PAS, bekas sekutu Pakatan Rakyat, akan membuat keputusan mengenai hubungannya dengan PKR dalam muktamar parti itu yang akan datang.

Tiada ulasan: