HALAMAN SANTAI

Jumaat, 3 Mac 2017

Jamuan Makan Malam Dengan Raja Salman, Kenapa Tun Mahathir Tidak Dijemput?

Suara Kebenaran

Ramai di kalangan penyokong-penyokong parti Bersatu hari ini mahukan penjelasan dari kerajaan kenapa Tun Mahathir tidak dijemput menghadiri majlis santapan negara dengan Raja Arab Saudi, Raja Salman beberapa hari yang lepas?

Ini kerana difahamkan, seorang bekas lagi Perdana Menteri, Tun Abdullah dijemput menghadiri majlis santapan negara tersebut, dan ini sudah tentu sedikit mengelirukan.  Menteri-menteri juga ramai yang dijemput, apakah taraf mereka ini lebih tinggi dari Tun Mahathir?

Adakah wujud sebarang bentuk diskriminasi dalam perkara ini, hanya kerana Tun Mahathir sekarang menjadi Pengerusi kepada sebuah parti pembangkang?

Ini tidak sepatutnya berlaku kerana sama ada Tun Mahathir menjadi pemimpin sebuah parti pembangkang atau tidak, status beliau sebagai bekas Perdana Menteri itu, melayakkan beliau untuk dijemput hadir ke majlis santapan negara seperti itu sebagai antara tetamu kenamaan.

Bekas Perdana Menteri mempunyai hieraki tersendiri dalam majlis sebegitu dan ini dinayatakan dalam undang-undang.  Malah kalau tidak salah, kerusi pun tidak begitu jauh dari kerusi tetamu yang diraikan kalau mengikut protokolnya.

Ini kali kedua Tun Mahathir diketepikan.  Pada majlis angkat sumpah DYMM Yang Dipertuan Agung pun jemputan ke atas Tun Mahathir dibatalkan pada saat-saat akhir kononnya untuk mengelakkan kesipuan.

Justeru, tindakan tidak menjemput Tun Mahathir tapi menjemput pula Abdullah, adalah satu bentuk penghinaan kepada Tun Mahathir dan undang-undang negara.  Parti Bersatu akan membuat laporan polis berhubung perkara ini tidak lama lagi.  Keadaan ini perlu diperbetulkan.

Tiada ulasan: