HALAMAN SANTAI

Rabu, 8 Mac 2017

KEMASKINI] RUU355: DAP tak berani nyata pendirian, cuba tuduh MCA

Oleh Shuhaniza Said
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: DAP akan terus menghentam MCA dan menjadikan parti itu sebagai kambing hitam untuk mengaburi mata rakyat bersabit pendirian mengenai Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah)(Akta 355).
 
Timbalan Presidennya, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, penasihat DAP, Lim Kit Siang sengaja mengalihkan perhatian pengundi terhadap MCA kerana tidak berani menyatakan pendirian sebenar mereka.
 
"Kenapa nak sangat bantai MCA? Kenapa pendirian kamu tak diperjelaskan kepada masyarakat Melayu. Terus teranglah kalau tak ada persefahaman antara Pakatan (Harapan). Biar jujur, jangan cari dan  bantai MCA. Guna taktik untuk mengaburi mata rakyat," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Dewan Rakyat sebentar tadi.
 
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas gesaan Kit Siang yang meminta menteri kabinet dari parti komponen Barisan Nasional (BN) iaitu MCA dan Gerakan menyatakan pendirian sama ada mahu meletakkan jawatan sekiranya RUU 355 itu diluluskan parlimen.
 
Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah terdahulu berkata, empat orang pemimpin kanan parti komponen BN itu perlu menunaikan janji mereka untuk meletakkan jawatan sebagai menteri sekiranya kerajaan membenarkan RUU 355 dibahas ke dalam Parlimen.
 
Ketika ditanya lanjut mengenai perkara itu, Ka Siong berkata, pendirian MCA tidak berubah sebagaimana sebelum ini. 
 
"Jika ia 100% usul (Datuk Seri) Abdul Hadi dan sudah tentu, apa yang dikatakan Presiden (MCA) jelas, pendirian kita tetap sama.
 
"Kalau isi kandungan berbeza, kami tak boleh buat kenyataan melangkaui pada ketika ini. Saya hanya boleh baritahu anda, status masih sama. Maknanya, usul Hadi tetap usul Hadi," katanya.
 
Usul RUU bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) telah tersenarai sebagai perkara ketujuh dalam aturan urusan mesyuarat Dewan Rakyat kali ini.
 
Pada November lalu Hadi membawa usul untuk meminda akta berkenaan yang turut dikenali sebagai Akta 355 dengan mencadangkan agar had hukuman kesalahan di mahkamah syariah dinaikkan menjadi 30 tahun penjara, denda M100,000 dan maksimun 100 kali sebatan.
 
Hukuman syariah buat masa ini terhad kepada penjara tiga tahun, denda hingga RM5,000 dan enam kali sebatan.

Tiada ulasan: