HALAMAN SANTAI

Khamis, 9 Mac 2017

Usul Korea Utara oleh DAP ditolak atas sebab keselamatan
Dewan Rakyat hari ini menolak usul DAP untuk membahaskan pertikaian diplomatik antara Malaysia dan Korea Utara atas sebab-sebab keselamatan.

Ahli Parlimen Batu Gajah, V Sivakumar dalam satu kenyataan memetik Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia sebagai berkata terdapat keperluan bagi Malaysia untuk mengekalkan saluran komunikasi diplomatik dengan Pyongyang untuk memastikan rakyat Malaysia di sana selamat.

Sivakumar juga memetik speaker sebagai berkata terdapat kebimbangan bahawa sebarang tindakan yang bercanggah dengan usaha itu akan membuat penyelesaian krisis itu menjadi lebih sukar.

Korea Utara Isnin lalu,mengumumkan bahawa Pyongyang tidak akan membenarkan 11 rakyat Malaysia di negara itu meninggalkan Korea Utara.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi berkata dua daripada mereka yang terbabit itu telah berjaya berlepas ke Beijing.

Larangan perjalanan oleh Pyongyang berikutan pengusiran dutanya ke Malaysia kerana membuat kenyataan kritikal mengenai siasatan ke atas kematian Kim Jong-nam, abang pemimpin Korea Utara Kim Jong-un.

Sivakumar berkata beliau menerima keputusan Pandikar, tetapi berharap kerajaan akan menyelesaikan perkara itu secepat mungkin.

Beliau juga berharap kerajaan akan memaklumkan kepada ahli parlimen mengenai perkembangan terkini isu itu.

Tiada ulasan: