HALAMAN SANTAI

Jumaat, 7 April 2017

Pandikar Amin jelas tangguh Dewan Rakyat awal semalam

ANTARAPOS.COM
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Tan Sri Pandikar Amin Mulia menjelaskan sebab utama beliau menangguhkan sesi perbahasan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355, semalam demi menjaga kebajikan kakitangan dan pegawai Parlimen yang bersengkang mata sehari sebelumnya.
 
Pandikar Amin berkata, tindakannya itu tidak mempunyai sebarang agenda politik, sebaliknya beliau menggunakan kuasa dan kebebasannya sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat, selepas semua RUU yang dibawa kerajaan diputuskan mengikut Peraturan Mesyuarat 15(5).
 
Katanya, atas kuasanya itu juga beliau memutuskan persidangan Dewan Rakyat ditamatkan lebih awal iaitu pukul 4 petang semalam, berbanding kebiasaannya pukul 5.30 petang.
 
“Sebab itu kemahuan kerajaan yang ingin menyelesaikan semua rang undang-undang, tetapi saya tidak mahu duduk lama sebab semua kakitangan saya termasuk Setiausaha Dewan Rakyat tidur di Parlimen.
 
“Jadi itu kuasa saya, saya tidak mahu duduk lagi mendengar hujah yang saya rasa tidak masuk akal bagi saya. Jika mereka mengatakan saya ‘bloody fool’, maka sepanjang sembilan tahun saya telah mendengar hujah mereka yang juga selama ini ‘bloody fool’,” katanya.
 
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan Ucaptama dalam Seminar Ahli Parlimen Komanwel Asia Tenggara di bangunan Parlimen, hari ini.
 
Hari ini, Timbalan Presiden PAN, Salahuddin Ayub mengeluarkan kenyataan yang mendakwa Pandikar Amin mengikut arahan menggunakan kuasanya sebagai Speaker Dewan Rakyat boleh dianggap sebagai bloody fool.

Tiada ulasan: