HALAMAN SANTAI

Sabtu, 27 Mei 2017

Bonus 2.5 Bulan Bukan Rasuah Pilihanraya

 Suara Kebenaran
Kerajaan Selangor melalui jurucakapnya hari ini menafikan keputusan Menteri Besar, Datuk Sri Azmin Ali untuk memberi bonus 2.5 bulan gaji kepada kakitangan awamnya dan seluruh anggota pentadbiran negeri, adalah rasuah pilihanraya.

Untuk beberapa tahun sebelum ini, kerajaan negeri membayar sekitar 1 bulan hingga 1.5 bulan gaji.  Ini adalah pertama kali kerajaan Selangor membayar bonus setinggi ini.

Memang kerajaan negeri telah lama ingin memberikan bonus sebanyak 2.5 bulan gaji ini tapi atas sebab-sebab tertentu, ia hanya boleh diberikan setahun sebelum penggal pemerintahan kali ini tamat.  Senang cakap, ini hanyalah satu kebetulan bukan dirancang sehingga nak dipanggil rasuah.

Telah ada cadangan agar pemberian ini dimasukkan dalam undang-undang supaya kebajikan kakitangan awam kerajaan Selangor, terus terpelihara.

Dengan memberikan bonus 2.5 bulan gaji kepada kakitangan awam negeri, ia akan mendorong pihak swasta untuk turut memberikan bonus dalam jumlah yang sama atau lebih besar lagi kepada kakitangan mereka juga.

Sehingga di akhirnya, seluruh rakyat Selangor akan mendapat bonus sebanyak 2.5 bulan – itulah harapan Menteri Besar.

Tiada ulasan: