HALAMAN SANTAI

Sabtu, 20 Mei 2017

Calon PM PRU14: Pemuda PKR mahu PH pilih Wan Azizah

 
Wan Azizah memainkan peranan penting dalam membentuk pakatan pembangkang baharu selepas terkuburnya Pakatan Rakyat.


Nik-Nazmi-Nik-Ahmad_Wan-Azizah_600SHAH ALAM: Pemuda hari ini cuba menetapkan nada PKR dalam soal siapa calon perdana menteri pakatan pembangkang pada pilihan raya umum akan datang.

Ketuanya Nik Nazmi Nik Ahmad berkata sayap pemuda parti memilih presiden mereka, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, sebagai perdana menteri sehingga Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan dari penjara.

“Beliau telah buktikan sebagai ketua pembangkang yang mainkan peranan dalam membentuk Pakatan Harapan bila terburainya Pakatan Rakyat,” kata Nik Nazmi dalam ucapan pergulungan kongres pemuda PKR ke-12 di Pusat Konvensyen Ideal di sini hari ini.

“Tidak ada masalah untuk letak Wan Azizah sebagai perdana menteri peralihan sekaligus menjadi perdana menteri wanita pertama,” tambahnya.

Pendirian yang tidak mengejutkan ini diajukan selepas pemerhati politik mempertikaikan keengganan Pakatan Harapan mengumumkan calon perdana menteri pakatan pembangkang untuk PRU-14.

Timbalan presiden PKR sendiri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, sebelum ini enggan menamakan pilihannya, dan berkata keutamaan perlu diberikan kepada memenangi pilihan raya.

Antara nama yang disebutkan dalam spekulasi calon perdana menteri pakatan pembangkang adalah Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Anwar kini sedang menjalani hukuman penjara 5 tahun di Penjara Sungai Buloh selepas disabitkan bersalah meliwat pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

Awal bulan lalu, bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim mempertikaikan keengganan PH menamakan calon perdana menteri mereka.

“Jika pun PH ada calon, pemimpinnya tidak memberitahu kita. Ini amat pelik. Ia menunjukkan mereka tidak berani membuat keputusan walaupun mengenai perkara paling dasar,” kata Zaid.

Ahli DAP itu menggesa PH menamakan Dr Mahathir sebagai calon kerana pemimpin veteran itu mampu meraih sokongan kuat orang Melayu termasuk pengundi Felda.

Tiada ulasan: