HALAMAN SANTAI

Isnin, 1 Mei 2017

Iskandar Samad bukan calang-calang pesaing - Nasrudin Hassan

Oleh Syed Mu'az Syed Putra
Post Pic
 
 
ALOR SETAR: Calon bagi jawatan Naib Presiden PAS, Nasrudin Hassan tidak menganggap pesaingnya, Datuk Iskandar Abd Samad berada dalam keadaan sukar untuk mempertahankan jawatan yang disandangnya, dua tahun.
 
Nasrudin juga tidak bersetuju bahawa beliau berpeluang cerah mengisi tempat Iskandar yang dikatakan berdepan cabaran kerana kedudukan beliau sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor dan Exco Kerajaan Negeri yang kini berhadapan dengan dilema kerjasama politik dengan PKR dan juga DAP.
 
"Tak juga sebab sekarang ini perwakilan sudah ada maklumat dan mereka berada dalam dunia teknologi maklumat," katanya kepada Antarapos.
 
Jawatan naib presiden PAS menyaksikan berlakunya pertandingan empat penjuru bagi merebut jawatan itu pada pemilihan parti sempena Muktamar PAS ke-63 di Kompleks PAS Kedah di sini.
 
Nasrudin yang juga Ahli Parlimen Temerloh merupakan satu-satunya pencabar kepada penyandang jawatan itu, Idris Ahmad (Ahli Parlimen Bukit Gantang), Datuk Mohd Amar Nik Abdullah (Timbalan Menteri Besar Kelantan ) serta Iskandar.
 
Banyak faktor pengaruhi keputusan bertanding
 
Ditanya mengenai keputusan untuk bertanding, Nasrudin berkata ia sebagai menghormati pencalonan diberikan akar umbi.
 
"Yang pertama sebagai nak berlumba-lumba membuat kebaikan dan berlumba-lumba nak berkhidmat dengan parti.
 
"Oleh kerana ada pencalonan saya menghormati pencalonan daripada perwakilan, jadi saya terima," katanya.
 
Ujar beliau lagi, keputusan tidak bertanding jawatan naib presiden dalam dua sesi pemilihan sebelum ini turut mendorong bertanding pada pemilihan kali ini.
 
"Yang kedua untuk menghidupkan suasana demokrasi pemilihan dalam parti, jadi perwakilan ada peluang untuk memilih.
 
"Kemudian yang ketiga kebetulan saya ini kali ketiga dah, selepas saya ketua pemuda pada 2013 saya dapat pencalonan tapi saya tarik diri. Kemudian pada 2015 pun saya dapat tapi saya tarik diri, ini kali ketiga.
 
"Kawan-kawan kata tak perlu tarik diri dan terima sahaja, jadi saya menghormati pandangan kawan-kawan dan terima," katanya.
 
 

Tiada ulasan: