HALAMAN SANTAI

Selasa, 30 Mei 2017

'Jaga disiplin penulisan', tegur Tuan Ibrahim kepada ahli-ahli PAS

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menasihatkan pimpinan dan ahli parti itu tidak mempolitikkan majlis berbuka puasa dengan tujuan tertentu.
 
Respon itu menyusul selepas Yang Dipertua PAS Gombak, Salehhuddin Nasir mengecam tindakan pemimpin DAP yang menyertai majlis berbuka puasa bersama kaum Islam.
 
“Aktiviti berbuka puasa tidak perlu dipolitikkan mahupun digunakan untuk tujuan politik. Sebaiknya aktiviti digunakan sebagai medan merapatkan hubungan antara kaum dan meningkatkan pemahaman antara agama,” demikian reaksi Tuan Ibrahim sebagaimana memetik laporan Free Malaysia Today (FMT), hari ini.
 
Salehhuddin, menerusi posting di laman Facebooknya hari ini meluahkan rasa 'meluat dan menyampah' dengan kehadiran pemimpin DAP di majlis-majlis berbuka puasa, dengan menyelitkan kata lucah selain menyifatkan parti itu sebagai musuh Islam.
 
Malah kecaman tersebut juga ditujukan terhadap PKR dan Amanah yang didakwanya sebagai 'macai' DAP.
 
Tidak menyebut nama sesiapa, namun kenyataan Salehhuddin itu dipercayai merujuk kepada kehadiran dua pemimpin DAP iaitu Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng yang sering hadir memeriahkan majlis berbuka puasa setiap kali Ramadhan.
 
Tuan Ibrahim dalam responnya juga menggesa pimpinan dan ahli PAS sentiasa menjaga kata-kata dalam mengeluarkan kenyataan.
 
“Disiplin tulisan perlu dijaga sentiasa.
 
“Tulisan mestilah selaras dengan pendekatan budaya politik matang dan sejahtera yang menjadi dasar parti. Tulisan yang tidak menepati dasar ini sudah tentunya bukan pendirian parti dan hanyalah pandangan peribadi," katanya.
 
 

Tiada ulasan: