HALAMAN SANTAI

Jumaat, 26 Mei 2017

Kerugian BNM: Nor Mohamed Yakcop beri keterangan

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
PUTRAJAYA: Pasukan Petugas Khas berhubung urus niaga menyebabkan Bank Negara Malaysia (BNM) kerugian AS$10 bilion pada 1990-an, hari ini memanggil bekas Menteri Kewangan, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, untuk beri keterangan. 
 
Beliau dilihat memasuki bangunan Kementerian Kewangan pada jam 3.25 petang dan keluar pada kira-kira jam 4.10 petang. 
 
Bagaimanapun, beliau enggan melayan pertanyaan wartawan yang menunggu di lobi Kementerian Kewangan. 
 
Pada sesi pendengaran sebelum ini, bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengesahkan negara kerugian antara RM15 bilion hingga RM30 bilion dalam skandal tukaran wang asing BNM pada 1990-an. 
 
Kenyataan itu dikeluarkan Unit Komunikasi PKR sejurus selepas Anwar memberi keterangan selaku bekas Menteri Kewangan bagi tempoh 1991 sehingga dia dipenjarakan pada September 1998 dan Nor Mohamed dilantik sebagai penasihat ekonomi kepada Perdana Menteri dan seterusnya sebagai Menteri Kewangan Kedua pada 2008. 
 
Pasukan petugas yang dipengerusikan Tan Sri Mohd Sidek Hassan itu dijangka membentangkan laporan akhirnya kepada kepada kerajaan pada Jun ini, mengandungi syor untuk tindakan lanjut berhubung siasatannya, merangkumi jika perlu cadangan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja. 
 
Sepanjang siasatan setakat ini, pasukan terbabit sudah meneliti secara mendalam dokumen sedia ada seperti Laporan Kewangan Tahunan BNM; Laporan Artikel IV oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF); Penyata Rasmi Parlimen, kenyataan media serta penerbitan berkaitan. 
 
Mereka juga sudah menemubual beberapa individu yang dikenal pasti termasuk yang hadir secara sukarela, untuk memberi maklumat berkaitan isu kerugian BNM itu. Pasukan berkenaan sudah mengadakan tujuh mesyuarat sejak kali pertama pada 16 Mac lalu

Tiada ulasan: