HALAMAN SANTAI

Jumaat, 26 Mei 2017

Khalid ingatkan exco PAS terus laksana amanah rakyat

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menasihatkan tiga exco PAS di negeri itu agar menghargai kepercayaan yang diberikan Sultan Sharafuddin Idris Shah dan mandat rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu. 
 
Ujarnya, keputusan baginda mengekalkan tiga exco berkenaan dalam pentadbiran negeri adalah satu tindakan yang cukup bijaksana.
 
"Saya ucapkan tahniah kepada ketiga-tiga exco terbabit iaitu Datuk Iskandar Samad, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi, dan Zaidy Abdul Talib yang mendapat kepercayaan tuanku untuk terus berkhidmat kepada kerajaan negeri Selangor.
 
"Amat penting bagi ketiga-tiga mereka untuk memberi sepenuh komitmen dalam memastikan perkhidmatan yang cekap, telus dan bertanggungjawab," katanya dalam satu kenyataan.
 
ADUN Pelabuhan Klang itu juga menambah, semua exco berkenaan melaksanakan manifesto Pakatan Rakyat Selangor pada pilihan raya lalu, khususnya dalam usaha memuktamadkan penstrukturan semula industri air Selangor. 
 
"Zaidy yang dipertanggungjawabkan untuk menyelesaikan pengambilalihan industri air di Selangor perlu mengkaji semula keputusan kerajaan negeri membayar syarikat konsesi Splash sebanyak RM2.8 bilion atau lebih 10 kali ganda daripada nilai ekuiti asal.
 
"Diharapkan Exco PAS juga dapat menyiasat dakwaan awam bahawa terdapat salah guna kuasa dalam aktiviti perlombongan pasir dan aktiviti perlombongan pasir haram yang kian berleluasa di negeri ini.
 
"Tambahan, kita turut dikejutkan dengan berita terdapatnya manipulasi dalam penjualan hartanah milik kerajaan yang hanya menguntungkan syarikat-syarikat pemaju serta tidak memberi manfaat yang sepatutnya kepada kerajaan negeri," katanya.
 
Katanya, beliau tidak akan berhenti menuntut agar pentadbiran sedia ada meletakkan kepentingan rakyat di tempat utama dalam membuat keputusan.
 
 

Tiada ulasan: