HALAMAN SANTAI

Isnin, 8 Mei 2017

Kutipan Derma Jutaan Ringgit Dilakukan Rafizi Ramli Salah Di Sisi Undang-Undang


YieSyamz Gaj -Mengutip derma dan sumbangan orang ramai oleh Rafizi melalui syarikatnya National Oversight & Whistlebower (NOW) Sdn Bhd adalah satu kesalahan yang melanggar akta-akta seperti berikut :

1. Seksyen 25(1) Akta Bank & Institusi-Institusi Kewangan 1989:

– Melarang mana-mana individu yang tidak mempunyai lesen daripada menerima dan mengambil deposit. Jika sabit kesalahan, pemilik-pemilik syarikat terlibat boleh didenda tidak melebihi RM10Juta atau dipenjara untuk tempoh 10 tahun atau kedua-duanya sekali.

2. Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram & Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 :

– Syarikat itu juga perlu disiasat dibawah Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram & Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLATFA 2001) yang melarang mana-mana individu daripada terlibat atau cuba untuk membabitkan diri atau bersubahat melakukan kegiatan penggubahan wang haram. Jika disabitkan kesalahan, mereka yang didakwa boleh dikenakan denda tidak melebihi RM5 Juta atau dipenjarakan untuk tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

3. Seksyen 366 (3) Akta Syarikat 1965

– Melarang sesiapa yang merupakan pegawai atau agent syarikat yang memperolehi apa-apa wangsama ada untuk syarikat, diri sendiri atas orang lain secara menipu atau berjanji palsu dengan niat untuk memperdaya. Jika sabit kesalahan, ianya boleh dikenakan hukuman penjara 10 tahun dan denda RM 250,000.00 atau kedua-duanya sekali.

Kenapa Rafizi Ramli boleh disabitkan dgn akta-akta seperti di atas adalah dinyatakan seperti lampiran di bawah ……..


ADAM,KO NAK PI REPORT SENDIRI KE ATAU NAK AKU PI REPORT RAFIZI NI.DIA PERLI KO DISABITKAN DGN AMLA, SO KITA TGK DIA PULAK DISABIT DGN AMLA ATAU KESEMUA AKTA DI ATAS…….
HAAAAAA TU DIAAAAAA.MANA ORANG-ORANG KUAT RAFIZI ATAU MUNG SENDIRI FIZI,MARILAH KOMEN KATA HEBAT SANGAT. BELAKANG BUKAN MAI SEMBANG..MANGKUK

Tiada ulasan: