HALAMAN SANTAI

Selasa, 30 Mei 2017

PAS tak mungkin boleh 'lari' dari politik persepsi

Oleh Wan Anis Ilyani Wan Mohammad Azhar
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Persepsi dan politik adalah dua perkara yang mustahil untuk dipisahkan, demikian menurut penganalisis politik, Dr. Jeneri Amir.
 
Mengulas usaha PAS untuk tidak lagi bermain dengan persepsi, Jeneri berpendapat parti berkenaan seolah-olah tidak berpijak di bumi yang nyata apatah lagi dengan mengambil kira realiti politik semasa negara yang sedang hangat.
 
"Mana-mana politik sebenarnya, soal persepsi tidak dapat lari. Politik dan persepsi merupakan simbiotik, tidak dapat dipisahkan. Apa sahaja dilakukan mana-mana parti politik atau apa sahaja kenyataan daripada pemimpin politik, ia akan menimbulkan persepsi atau tanggapan tertentu terhadap pengundi dan rakyat.
 
"Untuk mengatakan PAS tidak lagi bermain dengan politik persepsi, ia hanya ungkapan yang tidak bijak. Hakikatnya, politik dan persepsi tidak dapat dipisahkan," katanya kepada Antarapos, hari ini.
 
Baru-baru ini Naib Presiden PAS, Dr Idris Ahmad berkata partinya menyusun strategi politik baru, iaitu enggan lagi mengamalkan permainan persepsi yang sebelum ini sering digunakan terhadap parti-parti lawan.
 
Sebaliknya ujar Idris, PAS kini berusaha mendekati penyokong parti Umno-Barisan Nasional supaya golongan tersebut memahami perjuangan PAS.
 
Mengulas mengenai perkara itu, Jeneri berpandangan pendekatan baru PAS itu seolah-olah mengiyakan lagi hubungan mesra yang terjalin antara PAS dan Umno, sebagaimana yang didakwa selama ini.
 
"Jika mereka hendak menggunakan pendekatan itu, maka ia akan mengukuhkan lagi tanggapan rakyat dan pengundi di Malaysia bahawa kedua-dua parti ini, khususnya PAS cuba berbaik dan bekerjasama dengan Umno," ujarnya.
 
Isu kerjasama Umno-PAS hangat diperkatakan selepas kerajaan membenarkan parti pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu untuk membentangkan Rang Undang-undang 355 bagi meminda Akta Mahkamah Syariah.
 
Bukan itu sahaja, keputusan PAS membatalkan tahaluf siyasi dengan PKR pada bulan lalu juga menyemarakkan lagi tanggapan kerjasama di antara dua parti tersebut.
  

Tiada ulasan: