HALAMAN SANTAI

Selasa, 30 Mei 2017

Peniaga diberi peringatan terakhir letak tanda harga merah jambu - KPDNKK

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 
 
PUTRAJAYA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memberi peringatan terakhir kepada peniaga supaya meletakkan tanda harga merah jambu bagi barangan di bawah Skim Kawalan Harga Bulan Ramadan (SKHBR) 2017.
 
KPDNKK berkata ini kerana, pemantauan penguat kuasa KPDNKK di seluruh negara mendapati terdapat peniaga yang tidak meletakkan tanda harga merah jambu pada barangan kawalan dan menjual mengikut harga biasa.
 
“Alasan yang diberikan adalah mereka tidak mendapat maklumat atau tidak sedar tentang pelaksanaan SKHBR 2017 ini,” demikian memetik Bernama.
 
KPDNKK berkata penguat kuasa akan mengeluarkan notis amaran atau mengenakan kompaun ke atas peniaga yang melanggar pelaksanaan SKHBR 2017.
 
Pada 19 Mei lepas, Menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin mengumumkan sebanyak 10 barangan disenaraikan dalam SKHBR 2017 selama 10 hari bermula 22 Mei hingga 31 Mei ini di seluruh negara.
 
Barang-barang berkenaan adalah kacang tanah; kacang hijau; telur ayam gred A, B dan C; kelapa biji; kelapa parut; gula pasir putih halus dan kasar serta tepung gandum.
 
Hamzah berkata skim itu pertama kali dilaksanakan berikutan cadangan orang ramai berhubung kenaikan harga barangan tertentu menjelang bulan Ramadan.
 
 

Tiada ulasan: