HALAMAN SANTAI

Selasa, 2 Mei 2017

PM gesa majikan utamakan pekerja tempatan

Kerajaan kaji semula peranan JobsMalaysia Centre sebagai pemudahcara dalam padanan pekerjaan antara pencari kerja dan majikan


najib-pm-peluang-kerjaya-malaysia

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu majikan memberi keutamaan kepada pekerja tempatan bagi mengisi kekosongan jawatan dalam merealisasikan 5 Lonjakan Transformasi Pekerja yang dilaksanakan kerajaan.

Beliau berkata kerajaan akan menganjurkan pameran kerja Job Fair @ UTC 2.0 yang akan dilancarkan secara besar-besaran pada 20 Mei ini di 11 Pusat Transformasi Bandar (UTC) dan 4 Pusat JobsMalaysia seluruh negara yang akan menawarkan kira-kira 20,000 kekosongan jawatan melibatkan 300 majikan.

“Seboleh-bolehnya berilah peluang kepada pekerja warga Malaysia.

“Janganlah beri pekerjaan kepada warga asing saja, beri keutamaan kepada pekerja tempatan,” katanya
disambut dengan tepukan gemuruh 5,000 pekerja yang hadir mendengar amanat Hari Pekerja 2017 hari ini.

Najib berkata Lonjakan Transformasi Pekerja yang ditekankan ialah memperkasakan agensi penyedia perkhidmatan pekerjaan awam iaitu kerajaan sedang mengkaji semula peranan JobsMalaysia Centre supaya lebih interaktif, efektif dan mesra pelanggan serta dapat berperanan aktif sebagai pemudahcara dalam menjalankan padanan pekerjaan antara pencari kerja dan majikan.

Di bawah lonjakan transformasi pekerja itu juga, perdana menteri melancarkan OKU Talent Enhancement Programme (OTEP) bagi meningkatkan kemahiran dan kebolehpasaran Orang Kurang Upaya (OKU).Tiada ulasan: