HALAMAN SANTAI

Isnin, 1 Mei 2017

Rafizi dicabar, signal PKR bakal disingkir PRU14​

PKR


SHAH ALAM - Cabaran Pemuda Pas ke atas kerusi milik Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli menyatakan secara jelas yang Pas telah menghantar isyarat PKR satu sasaran politk utama yang akan dihapuskan Pas dalam PRU14 nanti.

Dari segi lain, Penganalisis politik, Universiti Utara Malaysia, Md Shukri Shuib  berkata, cabaran ke atas Rafizi juga seolah satu isyarat yang Pas akan mendepani ramalan kalah teruk PRU14  secara kental.

"Cabaran Pemuda Pas itu adalah ibarat pelancaran 'gendang perang' Pas ke atas PKR yang masih bersekutu rapat dengan DAP.

"Gendang perang Pemuda Pas yang mula dipalu bagi meraikan Rafizi supaya terus berjuang di Pandan juga satu isyarat bahawa Pas bersedia untuk apa sahaja kemungkinan yang bakal berlaku dengan hubungan bersama PKR," katanya kepada Sinar Online, hari ini.

Tindakan perwakilan Pemuda Pas, Mohd Shukri Omar mencabar Rafizi disifatkan sebagai satu kenyataan lucu.

Rafizi berkata, kenyataan itu seolah-olah dibuat tanpa Pas sedar yang kemenangan PRU13 lalu menjadikan Rafizi sebagai ahli parlimen Melayu pembangkang yang mempunyai saiz majoriti paling besar di seluruh negara.

[ARTIKEL BERKAITAN: Cabaran Pemuda Pas Selangor lucu: Rafizi]

Menurut Shukri lagi, Pemuda Pas juga tegas dengan pendirian dan membuka lembaran membina maruah baharu bagi Pas untuk mendepani cabaran politik semasa demi mempertahankan kedudukan kuasa pemerintahan umat Islam di negara ini.     
           
"Pas seolah ada perancangan strategik khas untuk 'menghapuskan' sekutu DAP yang kini kelihatan menyakitkan hati tokoh Pas.

"Jadi tidak salah jika Pemuda Pas seolah mencabar tokoh tokoh muda PKR bagi berhadapan dengan Pemuda Pas," katanya lagi.

Tiada ulasan: