HALAMAN SANTAI

Rabu, 17 Mei 2017

RM17 juta tipu skim cepat kaya

RM17 juta tipu skim cepat kaya
Ming Hiu bercakap ketika pelancaran Holistic Wealth Management Programme, semalam.


KUALA LUMPUR - Firma penasihat bebas mendedahkan sebanyak RM17 juta hasil penipuan permainan wang dilaporkan sehingga kini.

Pengarah Urusan Whitman Independent Advisors Sdb Bhd, Yap Ming Hui berkata, bagaimanapun beliau percaya jumlah penipuan yang tidak dilaporkan adalah lebih besar.

“Saya percaya, jumlah penipuan permainan wang yang tidak dilaporkan adalah sekitar RM50 juta,” katanya.

Menurutnya, pelabur terjebak ke kancah skim pelaburan cepat kaya dan berisiko tinggi kerana dijanjikan pulangan yang kononnya terjamin selain modal pelaburan.

“Operator skim pelaburan cepat kaya ini sememangnya sangat licik dengan menawarkan pelbagai skim pelaburan yang berbeza bagi mengelirukan pelabur,” katanya.

Beliau berkata, kekurangan sokongan dan nasihat daripada syarikat pengurusan kekayaan juga membawa pelabur terjerumus ke dalam skim berkenaan.

“Kami dapati terdapat ketidaksepadanan antara kemahuan pelanggan dengan tawaran institusi kewangan,” katanya.

Justeru katanya, semasa pelaburan jatuh menjunam, pelabur tidak tahu tindakan sepatutnya yang perlu diambil.

“Akibatnya di sebalik pelaburan berkembang, mereka mungkin kehilangan modal sehingga 30 peratus.

“Disebabkan hal ini,  pelabur sering melihat institusi pelaburan sah tidak menentu sehingga menyebabkan mereka hilang kepercayaan,” katanya.

Ming Hui berkata, sebahagian pelabur menjadi mangsa permainan wang disebabkan percaya mereka mendapat pulangan tetap adalah berisiko rendah.

Menurutnya, selain pendidikan kesedaran diberikan kepada pelabur, industri pengurusan kekayaan perlu memberi gambaran jelas kepada pelabur mengenai status semasa mereka.

“Pelan tindakan khusus untuk mencapai kebebasan kewangan juga haruslah dikemukakan.

“Dengan ini, pelabur tidak lagi perlu terlibat dalam skim permainan wang mahupun mengambil risiko pelaburan lain,” katanya pada taklimat media pelancaran Holistic Wealth Management Pr
na identiti baru bagi menepati keperluan pelanggan.

“Dengan memperkenalkan program ini, Whitman berharap untuk menjadi pemangkin dan memperkenalkan perkhidmatan pengurusan kekayaan generasi baru,” katanya.

Bersempena dengan pelancaran program tersebut, Whitman turut menawarkan khidmat nasihat selama sejam secara percuma kepada mangsa pelaburan permainan wang.

Tawaran tersebut berlangsung selama sebulan bermula semalam.

Tiada ulasan: