HALAMAN SANTAI

Isnin, 22 Mei 2017

Tidak Salah Hannah Yeoh Menyebarkan Agama Melalui Politik – Bersatu

Suara Kebenaran
Hujah seorang pensyarah UUM, Kamarul Yusoff bahawa menjadi satu kesalahan untuk ADUN Subang Jaya dari DAP, Hannah Yeoh untuk menyebarkan agama Kristian melalui politik – seperti ditulis dalam bukunya “Becoming Hannah”, ternyata meleset kerana tidaklah ia menjadi satu kesalahan selagi tidak dilakukan di kalangan orang Islam – menurut sumber parti Bersatu.

Semua majlis politik di kawasan orang Melayu (termasuk di kawasan masjid) yang dihadiri Hannah Yeoh, atas kapasiti sebagai wakil rakyat DAP bagi DUN Subang Jaya setakat ini, adalah semata-mata menjalankan tugasnya sahaja.  Tidak satu pun dari majlis yang dihadiri beliau setakat ini yang melibatkan penyebaran apa-apa jenis fahaman selain Islam seperti yang ditakutkan pensyarah berkenaan.

Lagipun, berdasarkan statistik pengundi, Subang Jaya mempunyai 70% populasi bukan Melayu dan tanpa undi Melayu sekalipun, DAP mampu mengekalkan kerusi tersebut tanpa sebarang masalah.  Justeru kenapa Hannah perlu berpolitik di dalam masjid bila beliau boleh menang tanpa undi orang Melayu pun?

Oleh yang demikian, Parti Bersatu dan komponen Melayu lain dalam Pakatan Harapan kata jurucakap itu lagi, akan terus ke depan mempertahankan pemimpin DAP seperti Hannah Yeoh dari serangan dari yang dianggap sebagai ekstrimis agama seperti Kamarul Yusoff.

Dalam berhadapan dengan situasi seperti ini, adalah tidak wajar untuk Hannah Yeoh sendiri berhadapan dengan mereka kerana latar belakang agama yang berbeza disamping boleh mengundang salah faham masyarakat kalau ia berterusan.

Tiada ulasan: