HALAMAN SANTAI

Isnin, 8 Mei 2017

Wanndy temui ajal di Raqqa

MALAYSIAKINIKetua Polis Negara hari ini mengesahkan ketua militan Daesh bagi Asia Tenggara, Muhammad Wanndy Mohamed Jedi, terbunuh dalam satu serangan Syria.

Menyatakan hal itu sebentar tadi, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, Muhammad Wanndy meninggal dunia di Raqqa, sebuah bandar yang terletak kira-kira 160 kilometer ke timur Aleppo.

Katanya, serangan yang meragut nyawa Muhammad Wanndy itu berlaku pada 29 April lalu.

"Selepas meneliti (maklumat) inteligen yang diperolehi, @PDRMsia sahkan bahawa Muhammad Wanndy telah terbunuh dalam satu serangan di Raqqa, Syria pada 29/4/17," kata Khalid melalui Twitter.

Muhammad Wanndy yang dikatakan berasal dari Durian Tunggal, Melaka, adalah watak utama mempengaruhi dan melatih orang ramai supaya menyertai gerakan bersenjata di Syria.

Turut dikenali dengan gelaran Abu Hamzah, pada 2 Mei lalu polis mengesahkan berlaku serangan udara di lokasi Muhammad Wanndy dan maklumat mengenainya sedang dikumpulkan.

Polis juga ketika itu cuba mendapatkan pengesahan mengenai kematian Muhammad Wanndy yang diumumkan isterinya, Nor Mahmudah Ahmad, 28, di Facebook.

Tiada ulasan: