HALAMAN SANTAI

Sabtu, 10 Jun 2017

AES dipasang di LPT2 tingkat tahap keselamatan pengguna

MALAYSIAKINIPemasangan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di beberapa lokasi terpilih sepanjang Lebuhraya Pantai Timur Fasa Kedua (LPT2) dijangka mempertingkatkan lagi tahap keselamatan pengguna lebuh raya itu.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Tenaga dan Teknologi Hijau Terengganu, Rosli Othman berkata ketika ini kerja-kerja pemasangan kamera AES sedang dilaksanakan antaranya di Chukai, Kijal dan Paka.

"Ia adalah langkah kerajaan untuk memastikan pengguna LPT2 tidak memandu terlalu laju sekali gus mengurangkan risiko kemalangan.

Ia satu tindakan mendidik pengguna jalan raya agar lebih berhati-hati di sepanjang pemanduan, bukan hanya bertujuan untuk saman semata-mata," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di majlis berbuka puasa anjuran pejabat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemasik di sini hari ini.

Ditanya sama ada AES itu akan beroperasi menjelang Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi, beliau berkata ia bergantung pada tempoh pemasangan sistem itu.

"Orang ramai tidak perlu bimbang kerana apabila siap, ia akan diuar-uarkan kepada orang ramai agar mereka lebih berwaspada ketika memandu di LPT2," katanya.

Mengenai haiwan ternakan yang masih berkeliaran di LPT2 pula, Rosli berkata operasi penangkapan akan dilakukan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan rondaan pula dilakukan oleh syarikat pengendali lebuh raya.

"Baru-baru ini ada operasi yang telah dilakukan di Kijal dan hasilnya berjaya tangkap tiga ekor lembu tapi malangnya selepas tangkapan dibuat masih ada lagi lembu lain yang berkeliaran di kawasan tersebut dan operasi akan terus ditingkatkan," katanya.- Bernama

Tiada ulasan: