HALAMAN SANTAI

Khamis, 22 Jun 2017

Badan Pendokong LGBT Hantar Surat Kepada Agong Gesa Lepaskan Anwar


 Badan antarabangsa pendokong LGBT (Lesbian, Gay, Biskesual dan Transgender), Human Rights Foundation (HRF) yang berpangkalan di New York telah mengemukakan surat terbuka kepada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V bagi menggesa pembebasan Anwar Ibrahim.


“Anwar Ibrahim dirompak kebebasannya dan hak politiknya kerana popularitinya sebagai pemimpin pembangkang,” kata Thor Halvorssen, presiden HRF dalam satu kenyataan semalam.

“Sekiranya dia (Anwar) diberi perbicaraan yang adil, Ibrahim akan dibebaskan dari tuduhan liwat palsu ini.

“Kami dengan hormat menghormati Baginda Tuanku untuk melakukan perkara yang betul dan menyatukannya dengan keluarganya secepat mungkin, “tambahnya lagi.

HRF adalah sebuah organisasi yang mempromosikan dan melindungi hak asasi manusia secara global, dengan tumpuan kepada masyarakat tertutup.

“Ambil tindakan ! Gesa Yang di-Pertuan Agong untuk melepaskan Anwar Ibrahim,” arahan HRF kepada pendokong-pendokong organisasi mereka.

Pada 7 Disember tahun lalu, HRF melakukan pembelaan yang sama terhadap Anwar apabila menggesa Mahkamah Persekutuan membebaskan Ketua Umum PKR itu.

“Kesalahan jenayah Anwar adalah hasil sarkas politik yang bertujuan untuk menghalangnya dari kedudukan politiknya, merosakkan reputasinya secara kekal, dan menghilangkan suara pembangkang,” kata Thor Halvorssen.

HRF merupakan penganjur tahanun Oslo Freedom Forum yang mengiktiraf golongan pejuang hak asasi manusia termasuk pejuang LGBT dari seluruh dunia.

Anwar dan anaknya Nurul Izzah merupakan wakil dari Malaysia yang dijemput menghadiri persidangan Oslo Freedom Forum pada tahun 2010 dan 2015.

Tiada ulasan: