HALAMAN SANTAI

Khamis, 15 Jun 2017

Duta Malaysia di Chile hampir ditikam perompak

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Duta Besar Malaysia ke Chile Datuk Dr Mohamad Rameez Yahaya hampir ditikam perompak ketika kediaman rasminya di Las Condes, Santiago, dipecah masuk Isnin lalu.
 
Beliau yang menceritakan semula kejadian berkenaan berkata, beliau juga turut dipukul dengan kayu belati, ditendang mereka.
 
Memetik laporan sebuah agensi portal berita, Rameez berkata, keluarganya mengalami trauma yang melampau akibat kejadian itu termasuk isterinya yang terpaksa mendapatkan bantuan perubatan kerana hampir mengalami serangan jantung akibat kesukaran bernafas.
 
"Isteri saya diugut...mulut, tangan dan kakinya diikat dan ditiarap. Sangat menyedihkan apabila tangan dan kaki anak-anak saya juga diikat kecuali anak lelaki sulung.
 
"Lima anak saya tidur bersama saya dan isteri pada hari kejadian di bilik utama. Perompak cuba mengumpil bilik anak lelaki saya berumur 14 tahun yang tidur di bilik atas tetapi tidak berjaya.
 
"Badan saya masih sakit-sakit dan lemah akibat dipukul. Pada masa kejadian berlaku saya berfikir kalau mati... matilah," katanya.
 
Beliau berkata akibat daripada kejadian tersebut, kedua orang anak kecilnya mengalami demam panas dan beliau sendiri terpaksa dimasukkan ke hospital selama tiga jam.
 
Bagaimanapun, Mohamad Rameez bersyukur anggota keluarganya selamat.
 
"Telefon yang diguna pada masa ini dijumpai pihak polis di kawasan sekolah berhampiran kediaman saya," katanya.
 
Beliau berkata setakat ini tiada tangkapan dibuat berhubung kejadian itu.
 
Mohamad Rameez memaklumkan beliau akan pulang ke Malaysia minggu depan selama empat hari dan akan bertemu Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.
 
Beliau berkata perompak berkenaan melarikan wang, barangan berharga termasuk barang kemas yang bernilai antara RM60,000 hingga RM100,000.
 
"Barangan peribadi yang hilang termasuk beg tangan, jam tangan, cincin perkahwinannya dan barang kemas pemberian arwah ibu," katanya.
 
 

Tiada ulasan: