HALAMAN SANTAI

Jumaat, 2 Jun 2017

Hidang arak atas pesawat: Yang setuju dan tidak setuju

 
Syed Saddiq mengingatkan rakannya dalam PAS bukan orang Islam sahaja menaiki Malaysia Airlines, manakala Khalid Samad mencadangkan mereka yang mahu minum arak bayar lebih. 


Nur-Jazlan_Serving-alcohol_flight_600


PETALING JAYA: Seorang menteri Umno berkata anak kapal Malaysia Airlines berhak tidak menghidangkan alkohol kepada penumpang mabuk atau bermasalah, selepas saranan PAS supaya arak diharamkan terus dalam menu syarikat penerbangan itu.

Tetapi Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata alkohol bukan masalahnya kerana anak kapal boleh memilih tidak menghidang alkohol kepada penumpang seperti itu.

“Kamu boleh pilih untuk tidak hidang alkohol kepada penumpang yang bermasalah atau kepada orang yang mabuk,” katanya.

Timbalan menteri dalam negeri itu menambah, syarikat penerbangan lain juga menghidangkan arak tetapi mampu menangani masalah berbangkit dengan baik.

“Mungkin tambang murah Malaysia Airlines menarik golongan tertentu,” katanya kepada FMT.

Nur Jazlan mengulas gesaan Pemuda PAS supaya kerajaan mengharamkan alkohol daripada menu penerbangan Malaysia Airlines, selepas kejadian seorang penumpang bermasalah menyebabkan MH128 terpaksa berpatah balik ke Melbourne dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, Rabu lalu.

“Bahkan negara sekecil Brunei pun lebih berani dengan mengharamkan terus hidangan arak di dalam penerbangan Royal Brunei Airlines,” kata Naib Ketua Pemuda PAS, Ahmad Fadhli Shaari semalam.

Tiada ulasan: