HALAMAN SANTAI

Khamis, 22 Jun 2017

MAGERAN tadbir negara jika BN kalah PRU14, dakwa Tun M

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 

SHAH ALAM: Barisan Nasional (BN) akan mengisytiharkan darurat dan menggantung Parlimen, jika ia kalah tipis kepada pembangkang.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa BN juga akan menggunakan Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) untuk mentadbir negara, sama seperti yang pernah berlaku pada 1969 akibat rusuhan kaum.

“Mereka tidak akan mengaku kalah. Pembangkang pula akan dituduh menipu. Tiada bukti diperlukan untuk kerajaan mengisytiharkan perkara ini. BN sebagai pembuli sedia mewujudkan ketidakstabilan,” demikian memetik sebahagian tulisan Dr Mahathir di blognya.

Bekas perdana menteri itu juga mendakwa akan berlaku aktiviti membeli ahli-ahli parlimen daripada pembangkang supaya BN mendapat sokongan majoriti.

“Pada peringkat itu, BN mungkin menawarkan insentif kewangan kepada ahli Parlimen pembangkang supaya menyokong mereka. Bila BN mendapat majoriti mencukupi, darurat akan ditarik balik dan mereka menjadi kerajaan majoriti," katanya lagi.

Dr Mahathir juga mendakwa perjalanan Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang lebih teruk berbanding siri pilihan raya yang lepas, yang pernah disenaraikan pada PRU13 yang lalu.

Malah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak juga dituduh akan membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk membeli sokongan, yang didakwanya sedang digerakkan di peringkat Armada PPBM melalui aktiviti pengagihan wang dan makanan.

Tiada ulasan: