HALAMAN SANTAI

Rabu, 21 Jun 2017

Mukhriz Masih ‘Kebudak-Budakan’ Untuk Jadi Menteri

Suara KebenaranRamai bertanya kenapa nama Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir bukan antara nama yang disenaraikan dalam kabinet bayangan Pakatan Harapan yang disediakan oleh ahli biasa DAP, Datuk Zaid Ibrahim semalam – dengan restu pastinya.

Jawapan yang kami dapat ialah, selain bakal dilantik semula sebagai Menteri Besar Kedah, Mukhriz juga belum cukup matang untuk jadi Menteri di peringkat persekutuan.  Kena ingat ni, ketika dalam BN sebelum ini pun, Mukhriz sekadar dilantik sebagai Timbalan Menteri MITI.

Menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dengan anak lelaki bongsu Tun Mahathir Mohammad itu.  Menurut makluman, Mukhriz, disebalik usia melebihi 50 tahun, masih tidak boleh keluar dari bayang-bayang bapanya.  Ini satu masalah.

Jadi kalau BN pun tidak mahu melantik Mukhriz sebagai Menteri penuh di peringkat persekutuan, kenapa mesti Pakatan Harapan, nanti dipersoalkan pula oleh rakyat kredebiliti kita sebab nampak lebih teruk dari BN, tak boleh macam itu.

Begitu pun bukan bermaksud sudah tertutup peluang Mukhriz untuk menjadi antara Menteri kabinet, perjalanannya dalam politik masih panjang dan dia juga perlu menunggu peluang seperti orang lain.

Tiada ulasan: