HALAMAN SANTAI

Khamis, 22 Jun 2017

Rakyat Sudah Meluat,Najib Yang 'Syok Sendiri''


 
Oleh Onn Abu Bakar

Saya ambil maklum nasihat yang disuarakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kepada rakyat untuk memilih pemimpin yang benar-benar mampu mentadbir negara dan bukannya pemimpin 'syok sendiri'.

Najib Razak mesti terima hakikat sebenar daripada sekarang dan keluar dari alam khalayannya untuk menghadapi realiti. Kini bukan sahaja anak muda tidak menyokong Umno BN tetapi ramai veteran Umno juga sudah tidak percaya lagi kepada Umno.


Semua sedia maklum bahawa kerajaan Umno BN tabur jasa kepada rakyat sedikit sedangkan kaut duit rakyat dengan ketirisan, rasuah, penyelewengan yang terlebih dilakukan.

Bukan itu sahaja, rakyat kini terpaksa berhadapan dengan realiti kehidupan yang sukar dengan kos sara hidup yang tinggi, GST, pelbagai jenis subsidi rakyat dihapuskan dan peningkatan harga barangan.

Teramat penting bagi kerajaan Najib Razak untuk tidak 'syok sendiri' dan kembali kepada realiti kesusahan yang terpaksa dilalui oleh rakyat pada hari ini.

Baru-baru ini, kaji selidik yang dijalankan oleh Invoke Malaysia menunjukkan hanya 3 daripada 10 rakyat Malaysia menamakan Najib Razak sebagai Perdana Menteri pilihan mereka selepas PRU14.

Ini secara jelas menunjukkan Najib Razak tidak popular di kalangan rakyat Malaysia lagi untuk terus menerajui negara.

Kerajaan Umno BN juga dilihat tidak dapat melaksanakan tanggungjawab dengan penuh integriti setelah ramai pemimpinnya yang terpalit dengan rasuh dan salahguna kuasa.

Rakyat kini sukar untuk menikmati manfaat kerana segala amanah yang dipertanggungjawabkan tidak dilaksanakan dengan sebaiknya.

* Onn Abu Bakar, Penyelaras Parlimen Sembrong, Ahli Majlis Pimpinan Wilayah Persekutuan
Parti KEADILAN Rakyat
 
 

Alasan Caltex tidak munasabah, kata persatuan stesen minyak

 | June 22, 2017
Presiden PDAM berkata syarikat itu tidak berhak menamatkan kontrak 15 pengusaha stesen minyak tanpa alasan kukuh.
caltex-pdamPETALING JAYA: Persatuan Peniaga Petroleum Malaysia (PDAM) menolak penjelasan Chevron Malaysia Limited, atau lebih dikenali di sini sebagai Caltex, mengenai penamatan kontrak 15 pengusaha stesen minyak, menyifatkan ia “tidak boleh diterima”.
Ini kerana alasan penamatan kontrak itu masih samar, kata presiden persatuan Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz.
Khairul bagaimanapun berkata Caltex mempunyai hak untuk melanjutkan atau menamatkan kontrak peruncitannya.
“Tetapi mereka pastinya tidak berhak untuk menamatkan kontrak tanpa alasan kukuh. Itu tidak boleh diterima,” katanya kepada FMT.
Semalam, Chevron mengesahkan mereka menamatkan kontrak “peruncit tertentu” dan menjelaskan ia adalah “keputusan perniagaan” yang dibuat berdasarkan kontrak perjanjian dengan pihak terbabit.
Chevron mengeluarkan kenyataan itu selepas 15 pengusaha stesen Caltex mendakwa menerima notis untuk menutup operasi masing-masing pada 30 Jun.
Pengusaha terbabit tidak faham mengapa stesen mereka terpaksa ditutup. Mereka berkata kira-kira 200 orang akan hilang pekerjaan.
Seorang pengusaha stesen, Fauziah Ahmad Fadzil juga tidak berpuas hati dengan penjelasan Chevron yang disifatkan samar.
Beliau berkata penjelasan itu membayangkan pengusaha tiada suara dalam keputusan perniagaan syarikat itu, terutamanya yang memberi impak langsung kepada mereka.
“Caltex mengecewakan kita semua,” katanya.
Fauziah juga menafikan dakwaan Chevron berusaha sedaya upaya menyelesaikan masalah ini dengan baik dan dengan niat baik. Beliau mendakwa syarikat itu enggan melayan pertanyaan atau permintaan mereka untuk bertemu.
FMT cuba menghubungi Chevron untuk maklum balas.
Nurul Azwa menyumbang kepada artikel ini.
- See more at: http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2017/06/22/alasan-caltex-tidak-munasabah-kata-persatuan-stesen-minyak/#sthash.P8nrwvUv.dpuf

Tiada ulasan: