HALAMAN SANTAI

Jumaat, 23 Jun 2017

“Sertai Saya Banteras Penangkapan, Pendakwaan Tidak Wajar” – Siti Kasim

Aleya Amri
-
siti kasim


Didakwa dengan menghalang pegawai agama semasa serbuan transgender, Siti Kasim menggesa rakyat Malaysia hari ini untuk menyertai beliau dalam bercakap terhadap penangkapan dan pendakwaan yang tidak wajar.

Dikeluarkan pada jaminan hari ini, peguam suara dan aktivis sosial mengesahkan komitmennya untuk melawan rawatan yang tidak adil bagi sesiapa sahaja tanpa mengira jantina, kaum dan agama.

“Saya akan sentiasa mempertahankan hak rakyat Malaysia daripada rawatan yang tidak adil. Sekiranya anda percaya bahawa kita semua, tidak kira apa jantina, kaum atau kepercayaan harus dilindungi di bawah undang-undang kita, tidak boleh didakwa dan ditangkap tanpa alasan yang sah, maka bersabarlah dengan saya, “katanya dalam satu pernyataan yang dibacakan oleh peguamnya Roger Chan, di luar Mahkamah Majistret di sini.

“Saya percaya jika kita melindungi satu, kita akan memberi kuasa kepada beribu-ribu.

“Kita tidak boleh membenarkan sesiapa atau sesiapa sahaja untuk melenturkan otot mereka hanya kerana mereka fikir mereka boleh. Negara kita mempunyai Perlembagaan Persekutuan yang melindungi hak kita. Adalah kepercayaan saya bahawa pegawai awam ada untuk melaksanakan tugas demi kebaikan masyarakat, dan lebih-lebih lagi, diwajibkan mematuhi peraturan dan tatacara kelakuan.

“Makan malam peribadi yang diserbu oleh pihak berkuasa agama tidak boleh dikecualikan daripada ini. Tiada siapa yang berada di atas undang-undang, “kenyataannya dibacakan.

Siti didakwa mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan dengan menghalang pegawai dari Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Siti Nor Jihan Saleh @ Md Ghazali, dari menjalankan tugasnya semasa serbuan di Renaissance Hotel di sini pada 3 April tahun lepas.

Siti mendakwa bahawa dia telah ditangkap oleh pegawai walaupun mengenal pasti dirinya sebagai peguam dan tetamu di majlis makan malam swasta untuk wanita trans.

Sekiranya didapati bersalah, dia boleh dipenjara sehingga dua tahun, didenda maksima RM10,000, atau kedua-duanya.

Terdahulu hari ini, Majistret Ahmad Solihin Abd Wahab membebaskan Siti dengan ikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin dan memerintahkan mereka hadir di mahkamah untuk menyebut tarikh kes itu.Tiada ulasan: