HALAMAN SANTAI

Khamis, 8 Jun 2017

Sivarasa sudah minta maaf, tapi tindakannya tetap mengecewakan - Bung

Oleh Athirah Hanapiah
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Jika Sultan Selangor memaafkan Ahli Parlimen Subang, R. Sivarasa rakyat terpaksa akur dan menerimanya, kata Datuk Bung Mokhtar.
 
Pun begitu menurut Ahli Parlimen Kinabatangan itu, beliau masih kesal dengan tindakan Sivarasa memasuki ruang solat sebuah masjid, yang padanya tidak sepatutnya berlaku.
 
"Dia (Sivarasa) minta maaf, kalau Sultan maafkan kita terimalah. Walaupun sudah memohon maaf dan sebagainya, pada saya ianya merupakan satu pelanggaran yang tidak sepatutnya berlaku.
 
"Lebih-lebih lagi dia wakil rakyat, dia juga seorang peguam sepatutnya dia tahu adat istiadat di Selangor ini tidak mengizinkan," katanya ketika diwawancara secara eksklusif oleh Antarapos.
 
Sivarasa sebelum ini mengesahkan sudahpun menghantar sepucuk surat peribadi kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, memohon maaf atas ketelanjurannya memasuki ruang solat walaupun tidak menyampaikan ucapan politik di Masjid An Nur Kampung Melayu Subang pada 24 Mei lalu.
 
Terdahulu Sultan Sharafuddin menyatakan baginda murka dan tindakan Sivarasa itu melampaui batas.
 
Baginda bertitah, larangan menggunakan kawasan masjid untuk tujuan politik sudah berkali-kali dizahirkan. 
 
Bung yang juga ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno berkata Sivarasa sebagai seorang wakil rakyat dan juga peguam seharusnya sudah tahu tentang akibat di atas perbuatannya.
 
"Saya memang kecewa di atas perbuatan sebegini, seharusnya sebagai wakil rakyat dia sedar bahawa itu satu perbuatan yang dia tidak boleh lakukan.
 
"Jadi pada saya inilah akibatnya apabila seorang pemimpin dalam sebuah organisasi politik tidak menghormati budaya, agama antara satu sama lain dan akhirnya berlaku perkara-perkara yang tidak seharusnya berlaku," ujarnya lagi.
 
 

Tiada ulasan: