HALAMAN SANTAI

Khamis, 22 Jun 2017

Tidak perlu simpati dengan pengusaha minyak, kata PKR

Berita Daily Staff

Pengerusi PKR Terengganu Azan Ismail berkata kerajaan adalah pihak yang patut bertanggungjawab kerana melaksanakan program rasionalisasi.

KUALA LUMPUR: Meminta rakyat bersimpati dengan pengusaha minyak apabila harga bahan bakar itu semakin menurun disifatkan sebagai tidak wajar, kata Pengerusi PKR Terengganu Azan Ismail.

Beliau berkata kerajaan sepatutnya menumpukan perhatian terhadap beban yang ditanggung rakyat susulan ketidaktentuan harga.

“Hal rakyat perlu diberi keutamaan kerana mereka begitu terbeban dengan segala kenaikan di zaman pemerintahan Perdana Menteri Najib Razak.

“Dengan meminta simpati daripada rakyat adalah salah, ketika harga minyak naik melambung siapa yang simpati kepada rakyat? Kerajaan Umno BN? Pengeluar minyak? Saya rasa, tidak.

“Agak lucu apabila rakyat kena bersimpati kepada pengusaha apabila harga minyak turun sedangkan ketika harga naik tiada sesiapapun bersimpati kepada pengguna,” katanya menerusi kenyataan media.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan Hamzah Zainuddin pada 17 Jun berkata satu formula bagi menentukan harga bahan bakar akan diumumkan minggu depan dalam usaha menstabilkan industri minyak negara.

Dalam masa sama Hamzah berkata rakyat perlu bersimpati dengan pengusaha stesen minyak yang mengalami kerugian apabila harga minyak turun.

Azan berkata, kerajaan adalah pihak yang patut bertanggungjawab kerana melaksanakan program rasionalisasi subsidi menerusi ‘Mekanisme Harga Minyak Terapung Dikawal’ pendekatan yang pada Adun Bandar itu sebagai tidak prihatin kepada rakyat.

Beliau turut mempersoalkan formula yang bakal diperkenalkan KPDNKK kelak selepas mengadakan pertemuan dengan syarikat minyak yang sepatutnya berlangsung beberapa hari ini.

“Bagi saya, taktik ini satu cubaan untuk menjaga kepentingan pengeluar minyak sahaja dan bukan untuk rakyat. Adakah formula ini hanya sebagai cara mengaut duit rakyat dan seterusnya
memenuhkan kantung Umno BN sahaja?

“Adakah harga minyak tetap akan dinaikkan meskipun harga pasaran dunia menunjukkan penurunan? Adakah juga semata-mata rintihan oleh pengusaha stesen minyak?,” katanya lagi.

Berkuatkuasa April lalu harga siling bahan api diumumkan setiap minggu bagi memastikan pengguna mengetahuinya serta mengelak daripada berlaku keraguan.

Tiada ulasan: