HALAMAN SANTAI

Sabtu, 17 Jun 2017

Undang-undang keras perlu untuk lindungi amah, kata pakar

Annabelle Lee


Pakar-pakar menggesa Putrajaya untuk menggubal undang-undang bagi melindungi pembantu rumah di negara ini kerana undang-undang, garis panduan dan perjanjian dua hala yang sedia ada gagal untuk berbuat demikian.

Ia diperlukan kerana undang-undang sekarang tidak melindungi pembantu rumah, kata M Ramachelvam ketika mempengerusikan meja bulat mengenai "Rundingan Mengenai Pekerja Domestik di Malaysia" di Sekretariat Majlis Peguam di Kuala Lumpur, semalam.

Ramachelvam mengetuai Jawatankuasa Hal Ehwal Imigresen, Pelarian dan Migran (MRIAC) sejak 11 tahun lalu.

Kementerian Sumber Manusia, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam), NGO hak pekerja tempatan dan antarabangsa dan Majlis Peguam menghadiri meja bulat itu untuk menganalisis buku 'Garis panduan dan tips untuk majikan perkhidmatan domestik asing' yang dilancarkan oleh menteri sumber manusia pada bulan Mei.

Mewakili kementerian itu ialah Penolong Pengarah Jabatan Tenaga Kerja Madanjit Singh, yang menjelaskan idea di sebalik buku itu.

"Kami mengambil masa yang lama - dua tahun untuk menghasilkan garis panduan ini," katanya sambil menambah bahawa pihaknya berharap garis panduan itu perlahan-lahan akan diserap ke dalam undang-undang.

Buku setebal 71 muka surat, yang boleh didapati dalam bahasa Inggeris dan Melayu, menggalakkan pembaca untuk menjadi "majikan yang baik" dengan memastikan pekerja mereka memahami dengan jelas kontrak pekerjaan mereka dan senarai tugas yang diharapkan daripada mereka.

Walau bagaimanapun, garis panduan ini kurang jelas di beberapa bahagian, seperti berurusan dengan dakwaan gangguan seksual dan menentukan bilangan tempoh masa yang sesuai untuk waktu bekerja.

Buku ini telah dibangunkan oleh kementerian itu dan Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), dengan input daripada majikan pembantu rumah asing di Malaysia.

"Manakala saya mengucapkan tahniah kepada kementerian kerana melancarkan buku garis panduan ini, kami berharap garis panduan ini akan diterjemahkan kepada peraturan tidak lama lagi. Mudah-mudahan, ia tidak akan mengambil masa dua tahun," kata Ramachelvam.

Ketika ditanya sama ada buku itu akan diedarkan kepada semua majikan pembantu rumah, Madanjit berkata hanya jumlah terhad buku itu telah dicetak, dan oleh itu beliau menggesa majikan dan NGO untuk "memuat naiknya dalam talian".

Annalissa Galdo dari Persatuan Kebangsaan Pekerja Seberang Laut Filipina tidak bersetuju dengan Madanjit, dengan berkata buku itu hendaklah diedarkan kepada semua pembantu rumah apabila mereka tiba di lapangan terbang di Malaysia.

"Dan bagaimana perlahan itu perlahan? Bilakah garis panduan ini akan ditukar menjadi undang-undang? "Soalnya.

Peserta lain di meja bulat itu juga menyuarakan tidak persetujuan mereka, dengan berkata suara pembantu rumah sendiri tidak termasuk dalam garis panduan itu.

"Apa yang pekerja terima tidak sepatutnya bergantung kepada budi baik majikan. Pembantu rumah memerlukan hak dan perlindungan," kata Susanna George, yang bersama mengarang garis panduan itu dengan Madanjit.

"Buku ini tidak merujuk kepada mereka sebagai pekerja, tetapi 'pembantu rumah'. Ini adalah kompromi, karena tak ada di sini untuk melindungi pembantu rumah," keluh K Somasundram dari Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

Sikap majikan adalah halangan utama untuk melindungi pembantu rumah, hujah Meri Ahlberg, seorang perunding di pejabat serantau Pertubuhan Buruh Antarabangsa di Bangkok.

"Kebanyakan majikan merasakan bahawa hari bekerja lapan jam tidak sesuai untuk pembantu rumah mereka, yang waktu bekerja mereka adalah 14.36 jam sehari.

"Hanya lapan peratus majikan Malaysia merasakan bahawa pembantu rumah mempunyai hak untuk keluar rumah.

"Kebanyakan juga merasa sesuai untuk menyimpan dokumen peribadi pembantu rumah, oleh itu menjejaskan kebebasan pergerakan mereka," katanya

Tiada ulasan: