HALAMAN SANTAI

Khamis, 27 Julai 2017

Azmin paling layak bantu bayar kos saman Rafizi

Oleh Ainor Rahim
Post Pic
 
 
PUTRAJAYA: Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali merupakan individu paling layak membantu Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli melunaskan bayaran ganti rugi dan kos berkaitan dengan saman fitnah National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) terhadapnya.
 
Presiden Gerakan Akar Umbi Umno Malaysia (GAUM) Datuk Zulkarnain Mahdar berkata Rafizi tidak perlu menyusahkan rakyat untuk membayar kos saman yang berjumlah RM300,000 itu sebaliknya wajar memohon bantuan Azmin.
 
Ujarnya, ini kerana status kewangan Azmin yang begitu kukuh yang dapat dilihat menerusi pemberian bonus dua setengah bulan gaji kepada penjawat awam di Selangor sempena Aidilfitri baru-baru ini, menyaksikan menteri besar itu sebagai penerima bonus terbesar.
 
"Rafizi ini dia boleh minta tolong Azmin kot... Azmin ini seperti yang diketahui umum dia dapat elaun banyak. Dia berikan elaun untuk penjawat awam negeri Selangor dua bulan bonus raya. 
 
"Jadi, saya fikir Azmin lah yang paling layak dan sesuai bantu Rafizi walaupun mereka berdua ini tak sependapat. Saya bukan nak batu apikan mereka. Tak. Cuma itulah realitinya. Lagi pun timbalan presiden (PKR) kena bantulah naib dia," katanya dalam sidang media sebentar tadi.
 
Semalam, Ahli Parlimen Pandan itu menerusi laman Facebooknya memohon sumbangan orang ramai bagi mengelakkan dirinya daripada diisytihar muflis berikutan kemungkinan tidak mampu membayar ganti rugi dan kos berkaitan dengan saman fitnah NFC.
 
Ujarnya, surat tuntutan yang diterima beberapa minggu lalu menuntut RM300,000 dibayar, selain mengancam untuk memulakan prosiding kebankrapan terhadapnya.
 
Saman itu difailkan selepas Rafizi mendakwa pengerusi NFC Datuk Seri Mohd Salleh Ismail membeli lapan hartanah di KL Eco-City dengan dana awam yang diperuntukkan kepada syarikat berkenaan.
 
Mahkamah Tinggi tahun lalu memutuskan Rafizi bersalah dan memerintahkan pemimpin PKR itu membayar RM150,000 kepada Salleh dan RM50,000 kepada NFC. Mereka juga dianugerahkan kos sebanyak RM100,000

Tiada ulasan: